Grupe za pomoć Haitiju zaustavljaju operacije dok hiljade beže od sukoba bandi

Grupe za pomoć Haitiju zaustavljaju operacije dok hiljade beže od sukoba bandi

Haićanske humanitarne grupe koje podržava Međunarodni komitet spasavanja (IRC) privremeno zatvaraju operacije, uključujući neke mobilne zdravstvene klinike, nakon dana ekstremnog nasilja u delovima glavnog grada te karipske zemlje Port-o-Prensa, piše Rojters.

„Za nekoliko dana, nasilje je dramatično eskaliralo u Port-o-Prensu, posebno pogađajući kvartove u kojima IRC sarađuje sa lokalnim organizacijama na pružanju vitalnih usluga“, saopštila je grupa za pomoć u četvrtak.

IRC je pokrenuo svoj plan reagovanja na Haitiju prošlog decembra i radi sa brojnim lokalnim grupama širom glavnog grada, gde se veliki deo nasilja dogodio.

Ujedinjene nacije procenjuju da je od subote skoro 5.000 ljudi napustilo svoje domove iz oblasti oko Savanes Pistaches Carrefour Feuilles, koje je opsedala banda Grand Ravine, koju predvodi Renel Destina, poznata kao „Ti Lapli“.

U sredu su se stanovnici Carrefour Feuillesa okupili ispred zgrade Vojske i pozvali u pomoć, dok su mnoge raseljene porodice otvorile sklonište u lokalnoj školi.

Vlada Haitija je u saopštenju saopštila da će policija rasporediti „sve svoje snage“ da uspostavi red u Carrefour Feuillesu.

Policija na Haitiju, koja je nedovoljno naoružana, borila se protiv teško naoružanih bandi koje su dramatično proširile svoju teritoriju od prošle godine, a njihovi ratovi su doveli do masovnih raseljavanja, ozbiljne nestašice hrane, ubistava, kidnapovanja i seksualnog nasilja u oblastima pod njihovom kontrolom.

Prošlog oktobra, vlada Haitija je pozvala na hitnu spoljnu bezbednosnu pomoć, ali to je ostalo bez odgovora sve dok Kenija nije pojačala prošlog meseca, pošto su mnoge nacije bile oprezne u pružanju podrške neizabranoj vladi premijera Ariela Henrija, koju mnogi Haićani smatraju korumpiranom.

Nakon temeljne procene u narednim nedeljama, plan bi trebalo da ide na glasanje u Savetu bezbednosti UN.

IRC je rekao da čak i tamo gde njegove partnerske organizacije rade na nastavku pružanja usluga, blokade na putevima koje su postavile zaraćene bande sprečavaju stanovnike da im pristupe.