Severna Koreja se priprema za vojne akcije u znak protesta protiv američkog samita tri zemlje

Severna Koreja se priprema za vojne akcije u znak protesta protiv američkog samita tri zemlje

Severna Koreja bi mogla da lansira interkontinentalnu balističku raketu ili da preduzme drugu vojnu akciju u znak protesta zbog samita Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana, rekao je u četvrtak južnokorejski poslanik, pozivajući se na obaveštajnu agenciju te zemlje.

Američki predsednik Džo Bajden sastaće se u petak u Kemp Dejvidu sa predsednikom Južne Koreje Jun Suk Ieolom i japanskim premijerom Fumiom Kišidom, nadajući se da će zaoštriti veze između Seula i Tokija usred nuklearnih pretnji iz Severne Koreje u trenutku kada regionalni uticaj Kine raste.

Severna Koreja je kritikovala produbljivanje vojne saradnje tri zemlje kao deo opasnog uvoda u stvaranje „azijske verzije NATO-a”.

Ova povučena država bi takođe mogla da pokuša još jedno lansiranje špijunskog satelita krajem avgusta ili početkom septembra nakon što je njen prvi takav pokušaj propao u maju, rekao je novinarima Ju Sang-bum, član južnokorejskog parlamenta.

Govoreći nakon sastanka sa šefom Nacionalne obaveštajne službe, Ju je rekao da postoji šansa da Sever lansira satelit kako bi proslavio godišnjicu osnivanja 9. septembra.

Njegov vođa Kim Džong Un postavio je za prioritet izvođenje lansiranja u drugoj polovini ove godine, dodao je Ju.

Severna Koreja i Rusija su se dogovorile o širokoj saradnji u oblasti odbrane kada se ruski ministar odbrane sastao prošlog meseca sa Kimom i sa njim gledao vojnu paradu u glavnom gradu Pjongjangu, rekao je Ju, citirao južnokorejske obaveštajne službe.

„Nacionalna obaveštajna služba očekuje da će Rusija i Severna Koreja ubrzati svoju odbrambenu saradnju i pomno prati kretanje“ kako bi uočila svaki mogući ruski transfer tehnologije nuklearnih raketa na Sever, dodao je on.

Čini se da su ruski zvaničnici posetili Severnu Koreju ovog meseca kako bi razgovarali o detaljima vojne saradnje, a Južna Koreja je 8. avgusta primetila znake da su vojne zalihe isporučene iz Pjongjanga ruskim avionom, rekao je on.

Vašington je kritikovao Severnu Koreju što je Rusiji obezbedila oružje za njen rat u Ukrajini, koji Rusija naziva „specijalnom operacijom“.

Sjedinjene Države su u sredu uvele sankcije trima entitetima za koje su optužili da su povezani sa sporazumima o naoružanju između dve zemlje.

Pjongjang i Moskva su negirali transakcije oružja.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje pozdravilo je najnovije mere SAD, rekavši da će takođe razmotriti uvođenje daljih sankcija Severu u cilju suzbijanja njegovog nelegalnog razvoja oružja i trgovine oružjem.

„Svaka država članica Ujedinjenih nacija treba odmah da prekine vojnu saradnju sa Severnom Korejom, uključujući ilegalne transakcije oružja, koje ugrožavaju mir i stabilnost međunarodne zajednice“, rekao je portparol ministarstva na brifingu.