Kuleba: Nakon sastanka u Džedi, krećemo se ka Globalnom samitu dobrim tempom

Kuleba: Nakon sastanka u Džedi, krećemo se ka Globalnom samitu dobrim tempom

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba smatra da se Ukrajina dobrim tempom kreće u dobrom pravcu nakon sastanka savetnika Formule mira u Džedi.

„Nakon sastanka u Džedi, mogu da zaključim da se definitivno krećemo u tom pravcu dobrim tempom i da će se ovaj [Globalni samit mira] dogoditi“, rekao je Kuleba u intervjuu za Arab Nevs.

On je dodao da Ukrajina vredno radi sa Saudijskom Arabijom i drugim zemljama uključenim u organizovanje ovog samita.

„I rezultat ovog samita je vrlo jasan — da će mirovna formula Ukrajine, koja je sveobuhvatan način za rešavanje sukoba, doneti i sva pitanja obuhvaćena ovom formulom mira će početi da se primenjuju. To je jedini put napred zasnovan na Povelji UN i međunarodnom pravu“, naglasio je ukrajinski visoki diplomata.

Kako je saopšteno, u novembru 2022, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski predstavio je ukrajinsku formulu mira od 10 tačaka, obraćajući se učesnicima samita G20. Trenutno su u toku pripreme za Globalni samit mira. Ukrajinske vlasti imaju za cilj da održe Globalni samit mira na jesen 2023. godine.

U Džedi je od 5. do 6. avgusta održan drugi sastanak na nivou savetnika za nacionalnu bezbednost i političkih direktora o ključnim principima mira na osnovu Formule mira.