Panamski kanal produžava ograničenja tranzita do 2. septembra

Panamski kanal produžava ograničenja tranzita do 2. septembra

Uprava za Panamski kanal u sredu je obavestila pošiljaoce da do 2. septembra produžava ograničenja za plovila za tranzit plovnim putem i zadržava broj plovila kojima je dozvoljeno da prođu dnevno na maksimalno 32, izveštava Rojters.

Restrikcije za Kanal, koje su uvedene poslednjih meseci pošto je kišna sezona u Panami ove godine došla kasno, mogla bi da povećaju pritisak na cene robe široke potrošnje, smatraju pomorske firme i stručnjaci, jer kašnjenja i dodatne naknade povećavaju troškove isporuke.

Panamski kanal je važan za premeštanje robe široke potrošnje iz Azije u Sjedinjene Države, posebno uoči vrhunca prodajnih sezona poput Božića. Takođe omogućava brži transport američke robe u Aziju i južnoameričku obalu Pacifika.

U sredu je ukupno 131 brod sa i bez rezervacija stajao u redu za tranzit, što je manje od 161 broda prijavljenih pre nedelju dana, prema zvaničnim podacima.

Ublažavanje uskog grla prati više slotova koje je prošle nedelje otvorila Uprava za kanale za plovila koja nisu rezervisana.

„U svetlu produženih efekata sušne sezone… Panamski kanal produžava uslov rezervacije 3 kako bi nastavio da ublažava gužve za brodove koji su već u redu za tranzit ili na ruti, a koji nisu mogli da obezbede rezervacije unapred“, Vlast Kanala rekla je Rojtersu putem mejla.

Prema trenutnim merama, plovila ne mogu da pređu maksimalan gaz od 44 stope (13,41 metar). Kanal omogućava do 14 dnevnih rezervacija da prođu kroz stare prevodnice, koje koriste manji brodovi, i 10 dnevnih tranzita za nove veće prevodnice.

Plovila koja stignu bez rezervacije imaju pristup preostalih osam prolaza dnevno.

Kanal takođe zadržava suspenziju vanrednih aukcija za tranzitne proreze u obe prevodnice do 2. septembra.

U normalnim okolnostima, ukupno 36 plovila ima pravo da prođe Kanalom dnevno u ovo doba godine, ali je produžena suša dovela do ograničenja korišćenja navigacionog kanala i prevodnica.

„Potražnja je i dalje velika, što dokazuje da je Panamski kanal i dalje konkurentan u većini segmenata, čak i uz mere koje su preduzete za uštedu vode“, dodala je vlast.

Panamski kanal ima 40% tržišnog udela kontejnera koji se kreću od severoistočne Azije do istočne obale SAD.