Napor jednog člana tima može pokrenuti napore celog tima

Napor jednog člana tima može pokrenuti napore celog tima

Šta ako biste mogli da merite trud, a ne samo učinak? Šta ako biste mogli da utvrdite da li je trud jedne osobe na radnom mestu poboljšao trud svih? Šta ako biste mogli da utvrdite da li su timski napori poboljšali individualni napor? Dok većina istraživanja koristi performanse kao proki napora, istraživači sa Univerziteta Ben-Gurion u Negevu su pogledali jedinstveni skup podataka za merenje napora – detaljne podatke iz Izraelskih profesionalnih fudbalskih liga.

Fudbalska liga prati bezbroj statističkih podataka u vezi sa igrom, a dr Naomi Geršoni, prof. Danni Cohen Zada i bivši student master studija Itai Daiag su iskoristili ove podatke za sezonu 2017/2018 da direktno izmere kako napori saigrača utiču jedni na druge po prvi put.

Njihovi nalazi su nedavno objavljeni u časopisu Management Science u članku pod naslovom „Efekti napora vršnjaka u produkciji tima: dokazi iz profesionalnog fudbala“.

Među aspektima ligaških staza su udaljenost igrača, broj sprinteva i zamena igrača u koracima od pet minuta tokom svake utakmice. Merenjem kako se distanca trčanja svakog igrača u određenom petominutnom delu igre menja kada igra sa vršnjacima/saigračima koji obično više trče/ulažu više napora, mogli su da pokažu da napor vršnjaka pozitivno utiče na individualni napor.

Da bi proverili svoje nalaze, tri istraživača su takođe pogledala zamene igrača. Analizirali su delove pre i posle zamene da vide kako individualni umor utiče na tim. Uporedili su poslednju petominutnu deonicu odlazećeg igrača sa prvom petominutnom sekcijom novog igrača i otkrili značajnu razliku u ukupnom timskom naporu katalizovanom energijom svežeg igrača.

Istraživači veruju da bi se nalazi mogli generalizovati na druge vrste radnih timova kao što su jedinice za istraživanje i razvoj, timovi za sudske sporove, grupe za političko lobiranje i marketinške odeljenja, jer, slično fudbalskom timu, ove radne grupe karakterišu visoki nivoi saradnje, profesionalni napori. u takmičarskom okruženju (obično se takmiče protiv rivalskih timova). Štaviše, u svim ovim okruženjima, mere učinka se ne primećuju često (inovacije, dobijanje pravnog spora) i teško ih je izmeriti na individualnom nivou.

Cohen Zada, Daiag i Gershoni su otkrili da grupni napori utiču na individualne napore, a individualni napori utiču na grupne napore.

„Potencijalna implikacija snažnih efekata vršnjaka koje smo otkrili jeste da menadžeri treba da određuju nadoknadu radnicima ne samo na osnovu njihovog direktnog doprinosa učinku, već i na osnovu njihovog truda. Ovo može biti još efikasnije u okruženjima u kojima je napor snažno povezan sa grupom. performanse i kada se individualni učinak retko posmatra, teško ga je kvantifikovati, ili kada su zajedničke mere individualnog učinka irelevantne za veliki deo tima“, napisali su.

„Konačno, naši rezultati sugerišu da društvene veze i obaveze saigrača jedni prema drugima mogu doprineti pozitivnim efektima vršnjaka u naporima i ukazuju na to zašto za organizacije može biti korisno da podstiču socijalnu interakciju među kolegama i da ulažu u aktivnosti koje pomažu u stvaranju timskog duha“, dodali su.