Neuropsihijatrijski simptomi ponašanja povezani su sa razvodom

Neuropsihijatrijski simptomi ponašanja povezani su sa razvodom

Starije odrasle osobe sa ozbiljnijim simptomima ponašanja, uključujući uznemirenost, agresiju i dezinhibiciju, imaju veću vjerovatnoću da se razvedu od onih sa manje ozbiljnim simptomima. Međutim, sve veći stadijumi demencije su povezani sa malom verovatnoćom razvoda. Ovo su neki od zaključaka nove studije objavljene 16. avgusta u časopisu otvorenog pristupa PLOS ONE od strane Džoan Monin sa Jejlske škole javnog zdravlja i kolega.

Poslednjih godina broj razvoda je u porastu među starijim osobama. Štaviše, demencija može biti teška za bračne parove iz mnogo razloga, uključujući uvođenje tereta nege, gubitak intimnosti i finansijski napor.

U novoj studiji, istraživači su analizirali podatke iz 37 NIA/NIH centara za istraživanje Alchajmerove bolesti (ADRC) širom SAD. Konačna studija je uključivala 263 bračna para ili para koji su živeli kao bračni parovi koji su bili razvedeni ili razdvojeni tokom perioda praćenja u ADRC-u, kao i 1.238 kontrola odgovarajućeg uzrasta.

Studija je otkrila da što je veći skor na skali ocenjivanja kliničke demencije, to je manja verovatnoća razvoda ili razdvajanja (AOR=0,68, 95% CI 0,50–0,93).

Međutim, težina simptoma ponašanja, merena rezultatima Neuro Psichiatric Inventori (NPI), bila je pozitivno povezana sa razvodom i razdvajanjem (AOR 1,08, 95% CI 1,03–1,12). Stoga, kako se simptomi ponašanja starijih odraslih povećavaju, tako se povećava i verovatnoća razvoda ili razdvajanja, dok je kod onih sa najtežom demencijom najmanja verovatnoća da će se razvesti ili razdvojiti.

Autori zaključuju da lečenje simptoma ponašanja kod starijih osoba može pomoći ne samo pojedincima, već i njihovim supružnicima i porodicama. Oni takođe sugerišu da bi kliničari i članovi društvenih mreža možda želeli da pruže dodatnu podršku u vezi starijim odraslim osobama u ranim fazama demencije.

Autori dodaju: „Ova studija pokazuje da su neuropsihijatrijski simptomi ponašanja kao što su agitacija/agresija, depresija/disforija, dezinhibicija i ushićenje/euforija faktori rizika za razvod ili razdvajanje kod starijih odraslih parova. Takođe pokazuje da kako demencija napreduje, verovatnoća razvoda ili se razdvajanje uveliko smanjuje“.