Švajcarska vlada stoji iza 11. runde sankcija EU protiv Rusije

Švajcarska vlada stoji iza 11. runde sankcija EU protiv Rusije

Švajcarska vlada prihvatila je 11. rundu sankcija Evropske unije Rusiji zbog njenog rata u Ukrajini.

Švajcarska izvršna vlast odlučila je u sredu da nove mere koje je evropski blok usvojio 23. juna stupe na snagu kasnije tokom dana u toj alpskoj zemlji.

Švajcarska, koja nije članica bloka od 27 zemalja, ključni je trgovinski partner EU i prati sve svoje sankcije ruskim kompanijama i pojedincima otkako je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Jedanaesti krug sankcija EU ima za cilj da zatvori rupe u rupi tako da roba koja je ključna za Putinove ratne napore ne stigne u Rusiju preko zemalja koje trguju sa EU i održavaju uobičajene odnose sa Moskvom.

Višestruki krugovi sankcija uticali su na banke, kompanije i tržišta, pa čak i na delove osetljivog energetskog sektora. Više od 1.000 zvaničnika podleže zamrzavanju imovine i zabrani putovanja.

Švajcarska je 28. juna uvela sankcije za više od 100 drugih kompanija i ljudi nakon poteza EU ​​nekoliko dana ranije, a u sredu će usvojiti ostatak sankcija iz 11. runde „koje su relevantne za Švajcarsku“, saopštila je vlada.

Švajcarska mera će zabraniti izvoz neke „robe dvostruke namene“ — sa mogućom civilnom i vojnom upotrebom — u još 87 kompanija, a takođe će biti pogođene i neke vrste elektronskih komponenti i prekursora hemijskog oružja, saopštila je vlada.

„U finansijskom sektoru proširena je postojeća zabrana prodaje hartija od vrednosti denominiranih u švajcarskim francima ili u zvaničnoj valuti zemlje članice EU ruskim državljanima i pravnim licima“, navodi se u saopštenju. „Prodaja hartija od vrednosti ruskim građanima i pravnim licima je sada zabranjena, bez obzira na valutu.