Putin razgovara o puču u Nigeru sa liderom Malija

Putin razgovara o puču u Nigeru sa liderom Malija

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je u utorak sa privremenim liderom Malija Asimijem Goitom o puču u Nigeru, koji je izazvao spoljne pretnje da će se demokratski poredak vratiti silom.

Tokom telefonskog razgovora, Putin je pozvao na mirno rešavanje političke krize, rekli su i Kremlj i Goita u odvojenim izjavama u utorak.

„Stranke su se posebno fokusirale na aktuelnu situaciju u regionu Sahara-Sahel i posebno istakle važnost rešavanja situacije u Republici Niger isključivo mirnim političkim i diplomatskim sredstvima“, saopštio je Kremlj.

Izabranog predsednika Nigera, Mohameda Bazuma, nova vojna vlada drži u zatočeništvu sa svojom porodicom otkako je svrgnut 26. jula.

Lideri susednih bivših francuskih kolonija Mali i Burkina Faso podržali su vođe puča i upozorili na oružanu intervenciju kako bi se Bazum vratio na vlast.

Lideri 15-člane Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOVAS) okupili su rezervne vojne snage za moguću upotrebu protiv novih vladara Nigera, za koje blok insistira da prkose diplomatskim naporima da oslobode i vrate svrgnutog predsednika.

Bivši kolonijalni vladar Nigera, Francuska, zajedno sa SAD, koje su obe suspendovale određene programe razvojne pomoći toj afričkoj zemlji, izrazili su podršku akcijama ECOVAS-a.

Moskva je više puta savetovala da se ne meša strano, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u petak upozorilo da bi svaka takva akcija pogoršala krizu u regionu Sahela, gde je džihadističko nasilje raselilo milione.

Antifrancusko raspoloženje u Nigeru je poraslo od prošlomesečnog puča, a pristalice vojnih vladara mašu ruskim zastavama na skupovima i pozivaju Francusku da se povuče zbog navoda o mešanju.

Novi premijer kojeg je imenovala vojna vlada Ali Mahamane Lamine Zeine izjavio je u utorak da su novi lideri voljni da razgovaraju. On je, međutim, insistirao na potrebi da zemlja bude nezavisna.

U međuvremenu, čelnici vojski zapadne Afrike sastaće se u Gani u četvrtak i petak kako bi planirali vojnu intervenciju, kako preti ECOVAS, ako diplomatski napori ne uspeju.

Lideri puča su ranije rekli da će Bazum biti ubijen ako regionalne vlasti preduzmu mere da povrate njegovu vlast, preneo je Asošijeted pres.