Visoko obučeni psi preuzimaju misiju pronalaženja žrtava požara na Havajima

Visoko obučeni psi preuzimaju misiju pronalaženja žrtava požara na Havajima

Godina intenzivne obuke da se uoče razlika između ljudskih i životinjskih ostataka neophodna je za specijalizovane pse tragače koji su raspoređeni da rade na Mauiju nakon prošlonedeljnih smrtonosnih požara.

Ali takođe je potreban pas rođen sa posebnom ličnošću koja je potrebna za posao da pronađe ostatke nestalih i pomogne u zatvaranju porodica uznemirenih, rekla je Meri Kejblk, stručnjak za detekciju i sisteme u Institutu za istraživanje pustinje u Nevadi, koja je obučavala stotine pasa, osmislila programe obuke za vodiče i još uvek izlazi na desetine pretraga godišnje sa sopstvenim psima.

„Psi koji zaista žele da se igraju, koji su opsesivni u vezi sa svojom igračkom, koji su samouvereni i okretni, koji se ne plaše glasnih zvukova ili čudnih površina, donose mnogo toga za sto“, rekla je ona. Cablk nije uključen u operaciju oporavka Mauija.

U požarima koji su poharali Maui prošle nedelje poginula je najmanje 101 osoba, kažu zvaničnici, što ga čini najsmrtonosnijim požarom u SAD u jednom veku.

Timovi za spašavanje u gradskoj potrazi Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) od ponedjeljka su imali 20 pasa na terenu koji su podržavali državne i lokalne zvaničnike u pročešljavanju pepela.

Džeremi Grinberg, direktor operacija FEMA-e, rekao je u razgovoru sa novinarima u ponedeljak da izdajnički uslovi na Mauiju znače da je potraga teška.

Grinberg je podvukao da, iako tragači shvataju da porodice očajnički žele da saznaju sudbinu nestalih najmilijih, oni moraju da „tu potragu sprovedu na bezbedan i pun poštovanja način“.

Svaki trupni pas, koji može da prođe godinu dana intenzivnih lekcija pre nego što bude spreman za misije, može svakog dana da pretraži do nekoliko desetina izgorelih „otisaka stopala“. Taj broj varira u zavisnosti od uslova.

Vlada Havaja je saopštila da je najmanje 2.200 objekata uništeno u požarima, od kojih su 86 odsto stambene zgrade.

Psi koji će raditi na scenama požara obučeni su da otkrivaju izgorelo meso – i mogu razlikovati ljudske ostatke od ostatka kućnih ljubimaca i drugih životinja. Nakon požara, psi se uče da se ne uzbuđuju i da trče napred-nazad od ostataka koje su pronašli do vodiča, što bi moglo oštetiti mjesto događaja. Kadverski psi koji rade na vatri jednostavno će položiti kada nešto pronađu, rekao je Cablk.

Sada se psi obučavaju i da uopšte ne ulaze u „otisak” izgorele kuće, već da signaliziraju rukovaocima da su udarili u ostatke, a da im ne prilaze.

Ta obuka je proizašla iz lekcija naučenih u smrtonosnim požarima u Kaliforniji poslednjih godina, kao što je požar u logoru Paradise, California u kojem je poginulo 86 ljudi.

„Bilo je da ljudi samo uđu i pogledaju, grabljaju, lopatom, a to je otežavalo posao forenzičkim antropolozima.

„Završili ste sa ostacima koje je bilo teže identifikovati. A tamo gde ste imali više pojedinaca zajedno, te kosti su se pomešale, što je dodatno otežalo posao istražiteljima“, rekao je Kablk.

Baš kao što uče bolnice da koriste leševe za podučavanje studenata medicine, rekao je Cablk, treneri koriste ljudsko meso i krv za obuku pasa. Neke zemlje ne dozvoljavaju ljudske ostatke u takvoj obuci, a na tim mestima se psi uče da koriste ostatke životinja, što otežava spasavanje.

Psi leševa su obučeni da povezuju miris ljudskih ostataka sa nagradom, obično igračkom za žvakanje, rekao je Cablk. Ako pas uspešno locira ostatke, može da se igra sa igračkom.

„To je plata psa“, rekao je Cablk. „Rukovodioci će nositi igračku za nagradu sa sobom, a mnogi psi će, u stvari, doći do zadnjeg dela vodiča i proveriti da li je igračka u njihovom rancu.