Brazilsko tržište helikoptera je u porastu u drugoj polovini godine

Brazilsko tržište helikoptera je u porastu u drugoj polovini godine

Veliki proizvođači helikoptera koji posluju u Brazilu očekuju oporavak potražnje u drugoj polovini 2023. nakon relativno sporih prvih šest meseci, ali je malo verovatno da će se poklopiti sa snažnim porudžbinama koje su registrovali prošle godine.

Tržišta vazdušnog saobraćaja su imala pozitivnu 2022. godinu sa oživljavanjem putovanja nakon pandemije, a taj scenario je na kraju postavio visoke granice za 2023.

Početak godine nije bio tako snažan kao što su se neki nadali, iako su izgledi za poslednjih šest meseci pozitivni, rekli su Rojtersu ove nedelje rukovodioci Helibrasa i Leonarda (LDOF.MI) na aeromitingu LABACE u Sao Paulu.

Brazil je glavno tržište za ovaj sektor, na četvrtom mestu u svetu u 2019. po broju helikoptera, navodi Statista.

Helibras, brazilski proizvođač helikoptera u vlasništvu Erbasa (AIR.PA), prijavio je rekordnih 50 porudžbina u 2022. godini, ali će ove godine biti teško nadmašiti taj nivo, rekao je njegov predsednik Alberto Duek.

„U prvoj polovini godine doživeli smo prirodno usporavanje“, primetio je Duek. Ali sada, u drugom poluvremenu, počeli smo da osećamo oporavak.

„Verujemo da je to bila ciklična stvar, jer ponekad tržište zastane da vidi šta se dešava i preusmeri se. Mislim da smo imali pauzu za smeštaj posle te rekordne godine, a sada se tempo vraća u normalu.“

Taj stav deli italijanski Leonardo, glavni igrač u segmentima kao što su izvršni VIP i offshore transport u zemlji.

„Prošla godina je bila veoma dobra“, rekao je Leonardov menadžer prodaje u Brazilu, Đuzepe Minjoli, koji 2023. vidi kao „kompleksniju“.

On je primetio da je politička pozadina, sa zemljom koja je zamenila vlade nakon što je izbor levičarskog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve, donela izvesnu neizvesnost na tržište početkom 2023.

Ali to postepeno bledi kako se ekonomija poboljšava, posebno sa brazilskim realom koji sada trguje na stabilnijim nivoima, dodao je on.

„Verujemo da će se tržište zagrejati u drugom poluvremenu i već smo potpisali neke ugovore“, rekao je Minjoli. „Ali još uvek je teško reći da li će rezultati odgovarati onima iz prošle godine.