SAD i Kina dogovorile su se da udvostruče nedeljne letove između zemalja

SAD i Kina dogovorile su se da udvostruče nedeljne letove između zemalja

SAD i Kina će odobriti dvostruko veći broj putničkih letova koji su trenutno dozvoljeni avio-prevoznicima da lete između dve zemlje, saopštila je u petak Bajdenova administracija, što je redak znak saradnje između dve najveće svetske privrede, prenosi Rojters.

Američko ministarstvo saobraćaja (USDOT) saopštilo je da će povećati broj kineskih putničkih letova kojima je dozvoljeno da lete u SAD na 18 povratnih putovanja nedeljno 1. septembra i da će to povećati na 24 nedeljno počevši od 29. oktobra, u odnosu na sadašnje 12.

Rečeno je da će kineska vlada pristati na isto povećanje za američke prevoznike, potvrđujući odluku koju je ranije objavio Rojters.

Sporazum između Pekinga i Vašingtona, koji su se sukobili na mnogim frontovima, dolazi nakon što je Kina u četvrtak ukinula ograničenja iz ere pandemije na grupne turneje za više zemalja, uključujući ključna tržišta kao što su SAD, Japan, Južna Koreja i Australija.

USDOT je saopštio da je prva tranša letova odobrena za početak 1. septembra „kako bi se zadovoljilo očekivano povećanje potražnje oko početka akademske godine“.

Izvori su rekli da se ne očekuje da će američke aviokompanije odmah iskoristiti svih 18 nedeljnih letova.

Kineska ambasada u Vašingtonu uputila je pitanja o specifičnostima vlastima u Kini, ali je rekla da su „direktni letovi od suštinskog značaja za povećanje međusobnih poseta između kineskog i američkog naroda. Nadamo se da će obnavljanje većeg broja letova dobro uticati na protok ljudi i trgovinu između dve zemlje“.

Nakon junskog puta u Kinu državnog sekretara Antonija Blinkena, dosledno angažovanje USDOT-a i Stejt departmenta sa kineskim zvaničnicima „učinilo je ovaj važan korak napred mogućim“, dodaje USDOT.

„Naš glavni cilj je poboljšano okruženje u kome su prevoznici obe strane u mogućnosti da u potpunosti iskoriste svoja bilateralna prava kako bi održali konkurentsku ravnotežu i fer i jednake mogućnosti među američkim i kineskim avio-prevoznicima“, navodi USDOT u svom nalogu za odobrenje u petak.

Er Čajna (601111.SS) je u podnesku pri USDOT-u u četvrtak navela da traži dozvolu da doda novi nedeljni let između Pekinga i Los Anđelesa.

China Eastern (600115.SS), Ksiamen Airlines i China Southern (600029.SS) takođe lete redovnim linijama za SAD, dok United Airlines, American Airlines (AAL.O) i Delta Airlines (DAL.N) trenutno obavljaju putničke letove do Kina.

Junajted je u petak saopštio da će proširiti letove između dve zemlje u skladu sa sporazumom, obnavljajući letove za Peking i ponovo uvodeći svakodnevne usluge za Šangaj.

Airlines for America, industrijska trgovinska grupa, saopštila je da „podržava postepeno ponovno otvaranje američko-kineskih vazdušnih usluga saosećajući sa povećanjem potražnje putnika tokom vremena. Današnja izmenjena Naredba obezbeđuje fer i jednake mogućnosti američkim avio-kompanijama da se takmiče na tržištu.“

24 nedeljna leta i dalje su samo delić od više od 150 povratnih letova koje je dozvolila svaka strana pre nego što su ograničenja uvedena početkom 2020. zbog pandemije COVID-a.

USDOT je 3. maja rekao da će omogućiti kineskim avio-kompanijama da povećaju putničke usluge u SAD na 12 nedeljnih povratnih putovanja, što je jednako broju letova koje je Peking dozvolio američkim prevoznicima. Ranije je bilo dozvoljeno samo osam nedeljnih letova kineskih prevoznika.

Američki prevoznici su primetili da ne mogu da lete iznad ruskog vazdušnog prostora do Kine, što neke rute čini mnogo dužim. Rojters je u junu izvestio da su kineske avio-kompanije izbegavale letove iznad ruskog vazdušnog prostora u novoodobrenim letovima za i iz SAD, ali i dalje koriste ruski vazdušni prostor za druge letove.