UN: Ekstremne temperature u Iraku ‘poziv na buđenje’ za svet

UN: Ekstremne temperature u Iraku ‘poziv na buđenje’ za svet

Rast temperature u Iraku i dugotrajna suša su „poziv na buđenje“ za svet, izjavio je u sredu u Bagdadu šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Tirk.

Turk je za AFP razgovarao tokom posete Iraku, za koji UN kažu da je jedna od pet zemalja na svetu koje su najviše pogođene nekim posledicama klimatskih promena.

Irak doživljava svoje četvrto uzastopno sušno leto, a temperature u delovima zemlje, uključujući glavni grad Bagdad, i na krajnjem jugu, bile su oko 50 stepeni Celzijusa.

„Raste temperature plus suša, i činjenica da je gubitak različitosti realnost, je poziv na buđenje za Irak i za svet“, rekao je Turk.

„Kada pogledamo situaciju ovih zajednica, gledamo u našu budućnost“, dodao je on.

„Došlo je doba globalnog ključanja i ovde možemo da ga proživimo i vidimo na dnevnoj bazi“, rekao je Turk na kraju svoje četvorodnevne posete, ponavljajući komentare generalnog sekretara UN Antonija Gutereša prošlog meseca.

Gutereš je rekao: „Era globalnog zagrevanja je završena. Došla je era globalnog ključanja.“ On je pozvao na hitnu i hrabru akciju, nakon što su naučnici potvrdili da je jul na putu da bude najtopliji mesec u zabeleženoj istoriji.

Pored opadanja padavina i porasta temperature, iračke vlasti kažu da je izgradnja brane uzvodno od strane Turske i Irana uticala na količinu vode u rekama Tigar i Eufrat kroz Irak.

Na krajnjem jugu Iraka, visok salinitet štetio je ribolovu na plovnom putu Šat al-Arab, gde se Tigar i Eufrat spajaju pre izlivanja u Zaliv.

Turk, koji je posetio jug, rekao je na konferenciji za novinare da su mu lideri zajednice i drugi pokazali „slike bujnih urminih palmi koje su – pre samo 30 godina – poređale delove sada presušenog plovnog puta Šat al-Arab”.

Irački premijer Mohamed Šija al Sudani obećao je da će borba protiv klimatskih promena biti jedan od njegovih prioriteta, ali aktivisti kažu da je malo toga urađeno.

Turk je na konferenciji za novinare rekao da je bilo izveštaja o „nasilju, zastrašivanju i pretnjama smrću aktivistima za zaštitu životne sredine“ u Iraku.

Jedan od njih, inženjer Jassim al-Asadi iz Nature Irak, vodeće grupe za očuvanje u zemlji, otet je dve nedelje u februaru i držan od strane naoružanih ljudi.