Premijer liga istražuje Čelsi zbog mogućih finansijskih prekršaja

Premijer liga istražuje Čelsi zbog mogućih finansijskih prekršaja

Premijer liga istražuje potencijalno kršenje finansijskih pravila u Čelsiju pod vlasništvom Romana Abramoviča, rekao je izvršni direktor Ričard Masters za britanski list Tajms u sredu.

Abramovič je prošle godine prodao klub investicionoj grupi koju predvode američki biznismen Tod Boehli i Clearlake Capital nakon što je britanska vlada zamrznula imovinu ruskog oligarha u Britaniji nakon invazije njegove zemlje na Ukrajinu, koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

Novi vlasnici Čelsija sami su prijavili brojne finansijske transakcije tokom Abramovičeve ere upravnom telu evropskog fudbala UEFA, Premijer ligi i FA.

„Bili smo prilično otvoreni po pitanju istorijskih pitanja u vezi sa Čelsijem jer su oni sami prijavili Premijer ligi i FA tako da je očigledno da to ispitujemo“, rekao je Masters za novine.

„Ako Premijer liga smatra da je klub prekršio finansijske propise i postoji razlog za odgovor, taj slučaj će biti podnet klubu.

Tajms je izvestio da istraga obuhvata isplate od više miliona funti neotkrivenim ofšor entitetima, sa vezama sa fudbalskim posrednicima, što potencijalno može rezultirati kaznama kao što su znatne novčane kazne ili čak odbitak bodova za klub.

„Želimo da se dužni proces ispuni na što efikasniji način, što je brže moguće“, dodao je Masters.

„Nije uvek lako uraditi ove stvari brzo, ali želimo pravi odgovor, pozitivan ili negativan, bilo da su klubovi proglašeni krivim za kršenje pravila ili ne.

UEFA je u julu postigla nagodbu sa Čelsijem zbog podnošenja nepotpunih finansijskih informacija, u vezi sa „istorijskim transakcijama“ između 2012-19, pri čemu je londonski klub platio kaznu od 10 miliona evra (10,98 miliona dolara).

Čelsi, koji je završio 12. u Premijer ligi nakon haotične kampanje, neće se takmičiti u Evropi 2023-24.