Britanija imenuje tehnološkog stručnjaka, diplomatu da predvodi samit o veštačkoj inteligenciji

Britanija imenuje tehnološkog stručnjaka, diplomatu da predvodi samit o veštačkoj inteligenciji

Britanija je izabrala tehnološkog stručnjaka Meta Kliforda i bivšeg visokog diplomatu Džonatana Bleka da predvode pripreme za svoj globalni samit o veštačkoj inteligenciji (AI) kasnije ove godine, preneo je Rojters.

Njih dvojica će imati zadatak da okupe političke lidere, kompanije sa veštačkom inteligencijom i stručnjake uoči događaja ove jeseni, saopštila je vlada u četvrtak.

Premijer Riši Sunak u junu je predstavio Britaniju kao mogućeg lidera u obezbeđivanju bezbednosti tehnologije koja se brzo razvija, rekavši da želi da od zemlje napravi „ne samo intelektualni dom, već i geografski dom“ regulacije veštačke inteligencije.

Vlade širom sveta se bore oko toga kako da kontrolišu potencijalne negativne posledice veštačke inteligencije bez gušenja inovacija.

Sunakova vlada tek treba da imenuje datum događaja niti da odredi ko će verovatno prisustvovati.

Evropska unija je preuzela vođstvo sa svojim predloženim aktom o veštačkoj inteligenciji, za koji ima za cilj da postane globalno merilo za tehnologiju u procvatu.

Druge zemlje, međutim, favorizuju pristup „čekaj i vidi“ ili naginju fleksibilnijem regulatornom režimu.

Britanija je odlučila da podeli regulatornu odgovornost za veštačku inteligenciju između onih tela koja nadgledaju ljudska prava, zdravlje i bezbednost i konkurenciju, umesto da stvara novo telo posvećeno tehnologiji.

Lideri privreda Grupe sedam (G7), koju čine Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Britanija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, pozvali su u maju na usvajanje standarda za stvaranje „pouzdane“ veštačke inteligencije i uspostavljanje ministarski forum nazvan „proces veštačke inteligencije u Hirošimi“.