Biciklističku trku za svetsko prvenstvo za muškarce prekinuli klimatski demonstranti

Biciklističku trku za svetsko prvenstvo za muškarce prekinuli klimatski demonstranti

Demonstranti su u nedelju na skoro sat vremena zaustavili elitnu mušku drumsku biciklističku trku na Svetskom prvenstvu UCI, zaustavivši peloton visokog kalibra posle 80 kilometara.

Grupa od devet biciklista, koja je bila sedam minuta ispred glavne grupe, približavala se usponu Crow Road na uskom putu na putu od Edinburga do Glazgova kada su se demonstranti navodno zalepili za površinu staze.

Ekološka grupa This Is Rigged rekla je na platformi za razmenu poruka X, ranije poznatoj kao Tviter, da su oni odgovorni za demonstracije. Škotska policija je saopštila da je njihov tim za uklanjanje protesta uhapsio pet demonstranata.

Organizatori UCI potvrdili su da je trka „neutralizovana“ dok se incident rešavao.

„Blisko sarađujemo sa svim relevantnim vlastima kako bismo minimizirali ometanje trke, a takođe i kako bismo osigurali bezbednost vozača što je naša najveća briga“, navodi se u saopštenju svetskog upravljačkog tela biciklizma.

Sponzor događaja bila je naftna kompanija Shell.

Televizijske slike prikazuju predsednika UCI-ja Davida Lappartienta kako ćaska sa vozačima, dok su drugi iskoristili priliku da sednu u timske automobile ili da jedu i piju.

Jedan od vozača u vodećoj grupi bio je Britanac Ovejn Dul.

„Ne znam zbog čega je protest bio, verovatno je bio povezan sa klimom, ali to je svetsko prvenstvo u biciklizmu i biciklizam je verovatno jedno od najboljih vozila za pomoć u tome“, rekao je Velšanin Dul. „Dakle, sa moje strane, ne (ne slažem se sa tim). Tu je i sigurnosni element.“

Na kraju je dozvoljeno da se trka nastavi prema Glazgovu u 12.16 po lokalnom vremenu, a vodeća grupa je startovala prva kako bi se sačuvala prednost u vremenu.

„Trka je takođe praktikovala ovo kao scenario, tako da je bila prilično organizovana, prilično uvežbana“, rekao je Dull.

„Realno gledano sa svime što se dešava, postojale su dobre šanse da se to i dogodi, a pošteno prema organizatorima trke, ne mogu mnogo da urade.

Nekoliko sportskih događaja u Britaniji ove godine bilo je na meti druge klimatske grupe, Just Stop Oil, sa metama demonstranata, uključujući tenisko prvenstvo u Vimbldonu i test kriketa Ashes u Lord’s.