Brazil se spori oko prelaska na e-knjige u školama u Sao Paulu

Brazil se spori oko prelaska na e-knjige u školama u Sao Paulu

Vlada države Sao Paulo odlučila je ove nedelje da u velikoj meri zameni udžbenike e-knjigama u srednjim školama, što je izazvalo svađu u Brazilu, gde su stručnjaci za obrazovanje i izdavači upozorili da bi taj potez mogao imati negativne posledice.

Počevši od sledeće godine, učenici od 14 i više godina u 5.300 škola širom najnaseljenije brazilske države učiće na digitalnim medijima, osim na časovima književnosti, rekli su državni zvaničnici za obrazovanje.

Ovaj potez je deo reformi obrazovanja administracije guvernera Tarcizija de Freitasa, vodećeg predsedničkog kandidata i saveznika bivšeg predsednika krajnje desnice Žair Bolsonara (2019-2022).

Državni sekretar za obrazovanje Renato Feder rekao je da su tradicionalni udžbenici „izgubili na kvalitetu“, u intervjuu za novine Folha de Sao Paulo.

Ali stručnjaci za obrazovanje doveli su u pitanje održivost digitalizacije u državi od 44 miliona ljudi sa ogromnim nejednakostima i gde mnogi učenici nemaju pristup internetu.

„Nedostatak tehnološke infrastrukture (bio)… jasno se pokazao tokom pandemije (COVID-19) nedostatkom adekvatnog pristupa“ onlajn učenju, Olavo Nogueira Filho, izvršni direktor grupe za zastupanje Todos pela Educacao (Sve za obrazovanje).

Unesko je savetovao da škole ne koriste prekomernu tehnologiju, rekavši da to može negativno uticati na učenje.

Izdavači knjiga takođe su izrazili „duboku zabrinutost“ zbog ove mere, upozoravajući da bi se šteta za industriju udžbenika mogla pokazati „nepopravljivom“.

Državni zvaničnici su rekli da će studenti kojima je potrebno moći pristupiti papirnim tekstovima — nešto što je Nogueira Filho rekao „neće biti izuzetak, već pravilo“.