Stefančuk: Ukrajina treba da razvija međuparlamentarnu saradnju sa Mađarskom, Srbijom, Izraelom

Stefančuk: Ukrajina treba da razvija međuparlamentarnu saradnju sa Mađarskom, Srbijom, Izraelom

Ukrajina bi trebalo da radi na izgradnji međuparlamentarne saradnje sa Mađarskom, Srbijom i Izraelom, rekao je predsednik Vrhovne rade Ukrajine Ruslan Stefančuk na konferenciji ukrajinskih ambasadora 3. avgusta, preneo Ukrinform.

On je naglasio da je Vrhovna rada imala neviđeno visok nivo međusobnog razumevanja sa parlamentima svih zapadnih zemalja koje su susedne Ukrajini. Stefančuk je zahvalio ukrajinskim ambasadorima u Poljskoj, Slovačkoj, Rumuniji i Moldaviji na ovom poslu. Odvojeno, predsednik ukrajinskog parlamenta je izrazio zahvalnost dosadašnjim i aktuelnim ambasadorima, kao i timovima ukrajinskih ambasada, u Litvaniji, Letoniji, Češkoj, Austriji, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori na sveobuhvatnoj podršci međuparlamentarnoj saradnji.

Istovremeno, predsednik Vrhovne rade je imenovao zemlje sa kojima Ukrajina treba da ojača saradnju. Stefančuk je posebno istakao da će podneti predloge privremenom otpravniku poslova u Mađarskoj Ištvanu Balogu, što će, prema njegovom mišljenju, otvoriti novi koridor za pregovore između zemalja.

Pored toga, on je istakao potrebu da se sa Srbijom i Državom Izrael „preispita novi nivo odnosa i nastavi da se gradi međuparlamentarna saradnja”.