Blinken: SAD će zadržati ruski izvoz hrane ako oživi dogovor o žitu

Blinken: SAD će zadržati ruski izvoz hrane ako oživi dogovor o žitu

Sjedinjene Države bi nastavile da rade „šta god je neophodno“ kako bi osigurale da Rusija može slobodno da izvozi hranu ako dođe do oživljavanja sporazuma koji omogućava bezbedan crnomorski izvoz ukrajinskog žita, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je u četvrtak, prenosi Rojters.

Rusija je prošlog meseca napustila sporazum iz jula 2022. koji su posredovale Ujedinjene nacije i Turska sa ciljem ublažavanja globalne krize sa hranom nakon ruske invazije na Ukrajinu pet meseci ranije. Ukrajina i Rusija su vodeći izvoznici žitarica.

„U slučaju povratka na sporazum, naravno, nastavićemo da činimo sve što je neophodno kako bismo bili sigurni da svi mogu slobodno i bezbedno da izvoze svoju hranu i prehrambene proizvode, uključujući Rusiju“, rekao je Blinken novinarima u Ujedinjenim nacijama.

„Želimo da vidimo tu hranu na svetskim tržištima. Želimo da svi imaju koristi od nižih cena“, rekao je on nakon što je predsedavao sastankom Saveta bezbednosti UN o nesigurnosti hrane izazvanoj sukobom.

Mnoge zemlje na skupu izrazile su razočaranje što je Rusija napustila sporazum i pozvale ih da preispitaju.

Da bi se Rusija ubedila da pristane na sporazum o Crnom moru, u julu 2022. je takođe sklopljen još jedan pakt prema kojem su se zvaničnici UN složili da pomognu Rusiji da izvozi hranu i đubrivo na strana tržišta.

Dok ruski izvoz hrane i đubriva ne podleže sankcijama Zapada uvedenim nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Moskva kaže da su ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja ometala isporuke.

Tokom sastanka Saveta bezbednosti u četvrtak, zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski optužio je zapadne zemlje za „arogantnu nespremnost“ da pomognu u ispunjavanju pakta UN sa Moskvom.

On je naglasio da Rusija drži veći udeo na globalnom tržištu pšenice od Ukrajine i da je ključni izvoznik đubriva.

„Zapadne zemlje treba da se usredsrede na obezbeđivanje da rusko žito i đubriva mogu nesmetano da dođu do zemalja kojima je potrebna“, rekao je Poljanski.

Blinken je rekao novinarima da je ruski izvoz hrane premašio nivoe pre njene invazije na Ukrajinu.

„Rekavši to, u meri u kojoj je bilo problema sa stvarima kao što su otprema i osiguranje, mi smo tokom celog procesa inicijative za Crnomorski grant preduzeli korake da ih rešimo i rešimo“, rekao je on.

To je uključivalo pisanje utešnih pisama bankama „kako bismo ih uverili da je u redu da obrađuju ove transakcije i da neće narušiti naše sankcije“, rekao je Blinken.

Američka banka JPMorgan (JPM.N) obradila je neka plaćanja ruskog izvoza žitarica uz uveravanja Vašingtona.

Ujedinjene nacije tvrde da je sporazum o Crnom moru pomogao svima jer je spustio cene za 23 odsto sa rekordno visokih u nedeljama nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Nakon što je Moskva odustala od sporazuma, počela je da cilja ukrajinske luke i žitnu infrastrukturu na Crnom moru i reci Dunav, što je dovelo do skoka globalnih cena žitarica. Moskva je saopštila da bi mogla da obnovi crnomorski sporazum ako se ispune njeni zahtevi da poboljša sopstveni izvoz žitarica i đubriva.

„Ako se otklone svi problemi koje smo javno pokrenuli… bićemo spremni da ponovo učestvujemo u crnomorskoj inicijativi“, ponovio je Poljanski.

Evropska unija je upozorila zemlje u razvoju da Rusija nudi jeftino žito „kako bi stvorila nove zavisnosti pogoršavajući ekonomsku ranjivost i globalnu nesigurnost hrane“, navodi se u pismu koje je Rojters u sredu video.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je afričkim liderima prošle nedelje da je Rusija spremna da zameni ukrajinski izvoz žitarica u Afriku i na komercijalnoj i na bazi pomoći kako bi ispunila, kako je rekao, ključnu ulogu Moskve u globalnoj bezbednosti hrane.

Poljanski je opisao upozorenje EU kao „izopačenu logiku“, dodajući: „Rusija nikada nije smatrala Afriku, Aziju ili Latinsku Ameriku kao prostor za izvlačenje profita“.