EU zabranjuje izvoz oružja i tehnologije u Belorusiju

EU zabranjuje izvoz oružja i tehnologije u Belorusiju

Savet EU usvojio je danas nove sankcije protiv 38 fizičkih i tri pravna lica iz Belorusije, a takođe je produžio zabranu izvoza vatrenog oružja, vazduhoplovne i svemirske industrije, saopštila je pres služba Saveta EU.

„Usvojili smo nove sankcije kao reakciju na nelegitimni Lukašenkov režim koji je nastavio sistematsko, široko rasprostranjeno i grubo kršenje ljudskih prava i brutalnu represiju nad svim segmentima beloruskog društva. Danas takođe preduzimamo dalje mere protiv beloruskog režima kao saučesnika u ruskoj ilegalnoj i ničim izazvanog agresivnog rata protiv Ukrajine. Stojimo uz beloruski narod u njegovoj potrazi za mirom i demokratijom“, rekao je visoki predstavnik EU Žozep Borel.

U svetlu pogoršanja stanja ljudskih prava u Belorusiji, EU je usvojila nove restriktivne mere protiv 38 pojedinaca i tri organizacije iz Belorusije, koji su odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava, olakšavaju represiju protiv civilnog društva i demokratskih snaga, kao i onih koji imati koristi od i podržavati Lukašenkov režim.

Na novim sankcionim listama nalaze se službenici kazneno-popravnih ustanova odgovorni za torturu i maltretiranje zatvorenika, uključujući političke zatvorenike, istaknute propagandiste, kao i članove pravosudne vlasti uključene u procesuiranje i izricanje kazni ličnostima demokratske opozicije, aktiviste , i novinari.

Sankcije se odnose i na državna preduzeća koja su preduzela mere protiv ili otpustila radnike zbog učešća u mirnim protestima i štrajkovima. Belnaftokim, petrohemijski konglomerat koji kontroliše Belorusija, takođe je među strateškim kompanijama koje podržavaju Lukašenkov režim.

Ukupno, restriktivne mere EU protiv Belorusije trenutno se primenjuju na 233 fizička i 37 pravna lica. Njihova imovina u Evropskoj uniji je podložna zamrzavanju, dok je građanima i kompanijama EU zabranjeno da im stave sredstva na raspolaganje.

Osim toga, kao odgovor na učešće Belorusije u agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine, EU je uvela ciljane restriktivne mere. Konkretno, produžena je zabrana izvoza u Belorusiju niza kritičnih dobara i tehnologija koje doprinose jačanju vojnog i tehnološkog potencijala Belorusije. Uvedena je i dodatna zabrana izvoza vatrenog oružja i municije, kao i robe i tehnologije koja se može koristiti u vazduhoplovnoj i svemirskoj industriji.

„EU najoštrije osuđuje umešanost Belorusije u ničim izazvan i neopravdani agresivni rat Rusije protiv Ukrajine i nastavlja da podstiče Belorusiju da prekine svoju saradnju u ratu u Rusiji“, navodi se u saopštenju.

Kako je ranije preneo Ukrinform, Evropska unija je 23. juna usvojila i objavila detalje 11. paketa sankcija Rusiji. Švajcarska se pridružila naporima 28. juna.