Ekološki bicikli od bambusa izašli su na ulice Kube

Ekološki bicikli od bambusa izašli su na ulice Kube

Među klasičnim automobilima, mopedima i rikšama koje Kubanci koriste za obilazak glavnog grada Havane, na ulice izlazi nova vrsta vožnje – bicikli od bambusa koje proizvodi lokalna radionica.

Velo Cuba, prodavnica bicikala i turistička kompanija, proizvodi lagane, ekološki prihvatljive opcije kao deo programa koji finansira holandska ambasada u zemlji.

Dvotočkaše se već mogu videti kako ih voze posetioci gradskog zoološkog vrta i duž obale.

„Na Kubi postoji 28 vrsta bambusa“, ​​rekao je osnivač Velo Kube Najvis Dijaz. „Na sreću, ovde imamo dve, tri vrste potrebne za izradu ovih bicikala.

Radionica se udružila sa volonterima od majki koje ostaju kod kuće do zajednice gluvih kako bi naučili stanovnike kako da naprave bicikle i poprave ih.

„Za nas je važno da naučimo profesiju“, rekla je Jakelin Gonzales, koja je gluva. „Ovo će nam pomoći u budućnosti.

Neki od onih koji pohađaju Velov kurs mogli bi se u budućnosti zaposliti u prodavnici bicikala, rekao je Diaz, ili bi mogli otvoriti sopstvena mala preduzeća.

Saobraćaj i stalno zapošljavanje su hronična pitanja na Kubi, gde je ekonomija teško pogođena pandemijom koronavirusa.

Kuba u velikoj meri krivi sankcije Sjedinjenih Država iz doba Hladnog rata kao usporavanje njenog ekonomskog rasta, a embargo znači da je nedostatak uvezenih automobila doveo do toga da se stanovnici oslanjaju na decenijama stare modele ili mopede iz Kine, koji su počeli da stižu 1990-ih. .