Rusija dodaje Norvešku na svoju listu neprijateljskih zemalja zbog navodnog napada na njene diplomate

Rusija dodaje Norvešku na svoju listu neprijateljskih zemalja zbog navodnog napada na njene diplomate

Rusija je dodala Norvešku na svoju listu „neprijateljskih zemalja” zbog navodnog ciljanja ruskih diplomata u inostranstvu, dodatno pogoršavajući njene odnose sa Zapadom.

Ruska vlada objavila je u četvrtak naredbu kojom se ograničava broj lokalnog osoblja koje norveška diplomatska misija može da zaposli u Rusiji na 27 ljudi.

Norveška je u aprilu proterala 15 ruskih diplomata nakon što ih je optužila da obavljaju obaveštajne aktivnosti pod diplomatskim zaštitom. Rusija je uzvratila proterivanjem 10 norveških diplomata u, kako je Norveška rekla, „čin osvete“.

Norveško ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da još nije dobilo zvanične informacije od ruskih vlasti, ali da nema osnova da se kaže da je Norveška neprijateljska prema Rusiji.

„Današnja situacija je posledica rata Rusije protiv Ukrajine. Rusija može sama da odluči da okonča rat“, rekla je norveška ministarka spoljnih poslova Aniken Hajtfeld lokalnim medijima.

Huitfeldt je dodao da dve nacije, koje dele granicu na Arktiku, imaju interes da „funkcionišu diplomatski odnosi… ne samo u zahtevnim vremenima”.

Sjedinjene Države i Češka dodane su na rusku listu neprijateljskih zemalja u maju 2021, a Grčka, Danska, Slovenija, Hrvatska i Slovačka u julu 2022.