Tajvan priveo vojnog oficira osumnjičenog da je odavao vojne tajne Kini

Tajvan priveo vojnog oficira osumnjičenog da je odavao vojne tajne Kini

Tajvan je uhapsio vojnog oficira i nekoliko saradnika zbog sumnje da su odavali vojne tajne Kini, piše AP.

Ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da su potpukovnik po prezimenu Hsieh i drugi optuženi osumnjičeni da ih je Kina regrutovala da odaju tajne nacionalne odbrane i druge informacije.

Do pritvaranja dolazi dok vojne tenzije između Kine i Tajvana nastavljaju da rastu. Kina tvrdi da je Tajvan sa vlastitom vlastitom teritorijom i vodila je dugogodišnju kampanju za regrutovanje penzionisanog tajvanskog vojnog osoblja za isporuku državnih tajni u zamenu za novac ili poklone.

Hsieh je takođe osumnjičen za razvoj špijunske organizacije sadašnjeg i penzionisanog vojnog osoblja zaduženog za prikupljanje obaveštajnih podataka za Kinu, navodi list Taipei Times, koji citira neimenovane tužioce iz Kancelarije visokog tužioca Tajvana.

Kancelarija nije odmah odgovorila na pitanja poslana imejlom o slučaju.

„Ministarstvo nacionalne odbrane je ožalošćeno i oštro osuđuje mali broj beskrupuloznih ljudi koji su prekršili dužnost odbrane zemlje i počinili zločine poput izdaje naroda“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Penzionisani vojni major i još tri osobe takođe su ispitani u slučaju i pušteni uz kauciju između 20.000 novih tajvanskih dolara (630 dolara) i 600.000 novih tajvanskih dolara (19.000 dolara), navodi Taipei Times.

Tajvanske vlasti su prošlog meseca pritvorile pet osoba, uključujući kineskog jo-jo instruktora, zbog sumnje da su špijunirali za Kinu.