Severna Koreja odgovara komandi UN o američkom vojniku Trevisu Kingu

Severna Koreja odgovara komandi UN o američkom vojniku Trevisu Kingu

Severna Koreja je ponudila veoma kratak odgovor Komandi Ujedinjenih nacija o američkom vojniku koji je 18. jula preleteo strogo čuvanu granicu sa Južnom Korejom i odmah priveden, saopštio je Pentagon u utorak.

Međutim, portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder, rekao je da je Severna Koreja samo priznala zahtev komande UN za informacije o vojniku američke vojske Trevisu Kingu i prestala da nudi detaljne informacije o njemu, piše Rojters.

„Mogu da potvrdim da je DNRK odgovorila komandi Ujedinjenih nacija, ali nemam nikakav suštinski napredak da pročitam“, rekao je Rajder na konferenciji za novinare, koristeći akronim zvaničnog imena Severne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja.

Kada su ga pritisnuli, Rajder je rekao da je poruka Severne Koreje nazad komandi Ujedinjenih nacija samo „potvrda” istrage komande UN.

King je sprintao u Severnu Koreju 18. jula dok je bio u obilasku demilitarizovane zone na granici, dovodeći Sjedinjene Države u novu diplomatsku nevolju sa Severnom Korejom sa nuklearnim oružjem.

King, koji se pridružio vojsci SAD u januaru 2021. godine, služio je kao izviđač konjice u korejskim rotacionim snagama, što je deo decenijama stare bezbednosne obaveze SAD prema Južnoj Koreji.

Ali njegovo postavljanje pratile su pravne nevolje.

Suočio se sa dve optužbe za napad u Južnoj Koreji i na kraju se izjasnio krivim za jedan slučaj napada i uništavanja javne imovine zbog oštećenja policijskog automobila tokom tirade protiv Korejaca sa psovkama, prema sudskim dokumentima.

Od 24. maja do 10. jula služio je kaznu teškog rada u popravnoj ustanovi Čeonan umesto da plati novčanu kaznu, prenela je novinska agencija Jonhap.

Nakon puštanja iz zatvora, koji je predviđen za pripadnike američke vojske i druge strance, King je nedelju dana ostao u američkoj bazi u Južnoj Koreji, rekao je Jonhap.

Zvaničnik zatvora u Čeonanu potvrdio je da je King tamo odslužio kaznu prinudnog rada, ali je odbio da pruži dodatne informacije navodeći zabrinutost za privatnost.

Američki zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da je King trebalo da se suoči sa vojnom disciplinskom kaznom po povratku kući u Fort Blis u Teksasu.

Američki zvaničnici izrazili su duboku zabrinutost zbog Kingove sudbine u Severnoj Koreji. Vojska je zabeležila slučaj Ota Vormbiera, američkog studenta koji je 17 meseci bio u zatvoru u Severnoj Koreji i preminuo ubrzo nakon što je vraćen u Sjedinjene Države u komi 2017. godine.