Italijanska ekonomija se neočekivano smanjuje

Italijanska ekonomija se neočekivano smanjuje

Italijanska ekonomija je u drugom kvartalu ove godine bila ispod očekivanja, pokazuju podaci koje je u ponedeljak objavio nacionalni statistički biro ISTAT.

Bruto domaći proizvod (BDP) zemlje opao je za 0,3% na kvartalnom nivou, iako je bio veći za 0,6% u poređenju sa istim periodom pre godinu dana.

Sumorni podaci su u suprotnosti sa prognozama italijanske vlade o rastu od 1% za celu 2023. i skromnoj ekspanziji privrede u drugom kvartalu.

U međuvremenu, ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđaju da će italijanski BDP završiti drugo tromesečje sa ravnomernim pokazateljem na kvartalnom nivou i godišnjim rastom od 0,9 odsto.

„Italija više ne nadmašuje svoje kolege i mislimo da će doživeti oštriji pad proizvodnje od drugih velikih kompanija u evrozoni u drugoj polovini 2023. godine“, napisala je Franziska Palmas u izveštaju za Capital Economics koji je videla novinska agencija.

ISTAT nije dao brojčanu sektorsku analizu svog preliminarnog očitavanja BDP-a u drugom kvartalu, ali je rekao da je industrijska i poljoprivredna proizvodnja smanjena, dok su usluge neznatno porasle.

Biro je dodao da je pad od 0,3 odsto ostavio treću najveću ekonomiju EU sa takozvanim „prenosnim“ rastom od 0,8 odsto u 2023., pod pretpostavkom da je rast u preostala dva kvartala ostao nepromenjen.

Ranije ovog meseca, vlada je saopštila da bi BDP mogao da poraste za najmanje 1,2% ove godine, navodeći pozitivan trend u uslugama koje podržava napredni turistički sektor, i da će to uspeti da uravnoteži usporavanje proizvodnje.

Prema ISTAT-u, godišnja inflacija je u julu usporila na 6,4% sa 6,7% u junu, na osnovu potrošačkih cena usklađenih sa EU (HICP), dok je rast cena hrane, domaćinstva i lične nege iznosio 10,4%, uglavnom u skladu sa mesec ranije i preko 50% iznad ukupnog indeksa.