Kina se žalila SAD na „opasnu“ pomoć u naoružanju Tajvanu

Kina se žalila SAD na „opasnu“ pomoć u naoružanju Tajvanu

Kina je u utorak saopštila da se žalila Sjedinjenim Državama na paket pomoći u oružju Tajvanu, pozivajući Vašington da se uzdrži od daljeg daljeg „pogrešnog i opasnog” puta, izveštava Rojters.

SAD su u petak predstavile paket pomoći Tajvanu u vrednosti do 345 miliona dolara, pošto je Kongres odobrio pomoć za oružje u vrednosti do milijardu dolara za ostrvo kao deo budžeta za 2023.

Portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei rekao je da SAD moraju da zaustave sve oblike „vojnog dosluha“ sa Tajvanom.

„Pitanje Tajvana tiče se ključnih interesa Kine i predstavlja crvenu liniju koja se ne može preći u odnosima Kine i SAD“, naveo je Tan u saopštenju.

Peking tvrdi da je demokratski uređeno ostrvo sopstvena teritorija i više puta upozorava na bilo kakve oblike „zvanične razmene“ između Vašingtona i Tajpeja. Tajvan odbacuje tvrdnje Kine o suverenitetu i kaže da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

Sjedinjene Države, najvažniji dobavljač oružja za Tajvan, po zakonu su obavezne da im obezbede sredstva za odbranu, uprkos odsustvu formalnih diplomatskih veza i gnevu koje takva prodaja oružja izaziva u Pekingu.

Najviši američki general rekao je u julu da bi i saveznici trebalo da ubrzaju isporuku oružja Tajvanu u narednim godinama kako bi pomogli ostrvu da se odbrani.

Kineska vojska takođe je naprezala svoje mišiće oko ostrva, nedavno je poslala desetine lovaca, bombardera i drugih letelica, uključujući dronove, u nebo na jug Tajvana, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane.

Narodnooslobodilačka armija Kine obraća veliku pažnju na situaciju u Tajvanskom moreuzu i uvek je u stanju pripravnosti, rekao je Tan.