Haićani, umorni od nasilja bandi, protestuju zbog otmice američke medicinske sestre i njene ćerke

Haićani, umorni od nasilja bandi, protestuju zbog otmice američke medicinske sestre i njene ćerke

U ponedeljak su ulicama ispred humanitarne ustanove u glavnom gradu Haitija, Port-o-Prensu, odzvanjali uzvici „slobode“, gde su samo nekoliko dana ranije naoružani muškarci kidnapovali američku medicinsku sestru i njenu ćerku.

Stotine Haićana marširalo je kroz zonu opustošenu bandama, prštajući od besa zbog otmice, koja je postala simbol sve većeg nasilja koje muči karipsku naciju.

Žena iz Nju Hempšira, Alik Dorsainvil, radila je kao medicinska sestra u zajednici za versku i humanitarnu pomoć El Roi Haiti kada su ona i njena ćerka odvedene iz njenog kampusa u četvrtak, saopštila je organizacija. Ona je supruga njegovog osnivača, Sandra Dorsainvila.

Svedoci su za Asošiejted pres rekli da je Dorsainvil radila u maloj klinici od cigle njene organizacije kada je grupa naoružanih ljudi upala i uhvatila je. Lormina Luima, pacijentkinja koja čeka na pregled, rekla je da je jedan muškarac izvukao pištolj i rekao joj da se opusti.

„Kada sam video pištolj, bio sam tako uplašen“, rekao je Luima. „Rekao sam: ’Ne želim ovo da vidim, pusti me’.

Drugi članovi zajednice rekli su da su neidentifikovani muškarci tražili milion dolara otkupnine, nešto što je postalo standardno dok se haitijske bande okreću nizu kidnapovanja kako bi napunili džepove i iskrvarili zemlju. Samo ove godine na Haitiju su kidnapovale stotine ljudi, pokazuju podaci lokalnog neprofitnog Centra za analizu i istraživanje ljudskih prava.

Od ubistva predsednika Žovenela Moisa 2021. godine, bande su zauzele veći deo Port-o-Prensa, ubijajući, silujući i sejući teror u zajednicama koje već pate od endemskog siromaštva.

Istog dana kada su Dorsainvil i njena ćerka odvedene, američki Stejt department izdao je „savet o ne putujte“ za Haiti i naredio osoblju za vanredne situacije da ode zbog rastuće bezbednosne zabrinutosti. U svom savetovanju, Stejt department je rekao da je „kidnapovanje široko rasprostranjeno, a među žrtvama su redovno građani SAD“.

Nasilje je izazvalo gnev među Haićanima, koji kažu da jednostavno žele da žive u miru.

Demonstranti, uglavnom iz oblasti oko kampusa El Roi Haitija, koji uključuje medicinsku kliniku, školu i još mnogo toga, ponovili su taj poziv dok su šetali vrelim ulicama noseći kartonske natpise ispisanim na kreolskom crvenom bojom.

„Ona radi dobar posao u zajednici, oslobodi je“, pisalo je na jednom.

Među demonstrantima je bio i Žan Ronald, lokalni stanovnik koji je rekao da je zajednica imala značajne koristi od brige koju pruža El Roi Haiti.

Takve grupe su često jedine institucije u oblastima koje su daleko van domašaja zakona, ali su sve češće morale da zatvaraju operacije kako se nasilje produbljuje. Zatvaranje često ostavlja hiljade ugroženih porodica bez pristupa osnovnim uslugama poput zdravstvene zaštite ili obrazovanja.

Ranije ovog meseca, Lekari bez granica saopštili su da obustavljaju usluge u jednoj od svojih bolnica jer je oko 20 naoružanih muškaraca upalo u operacionu salu i otelo pacijenta.

Dok su demonstranti šetali područjem gde je Dorsainvil zauzet, ulice su bile sablasno tihe. Vrata klinike u kojoj je radila bila su zatvorena, mala zgrada od cigala prazna. Ronald i drugi u okolini zabrinuti su da bi poslednja otmica mogla značiti da se klinika neće ponovo otvoriti. Takva zatvaranja

„Ako odu, sve (programi grupe za pomoć) će se zatvoriti“, zabrinut je Haićanin. „Novac koji traže, mi ga nemamo.“

Ubrzo nakon toga, protesti su se razišli.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler odbio je u ponedeljak da potvrdi da li su otmičari postavljali bilo kakve zahteve ili da odgovori na druga pitanja.

„Reći ću da smo upoznati sa izveštajima da su dva državljana SAD kidnapovana na Haitiju. Očigledno je da je bezbednost američkih građana u inostranstvu naš najveći prioritet. U redovnom smo kontaktu sa vlastima Haitija. Nastavićemo da radimo sa njima i našim međuagencijskim partnerima u američkoj vladi, ali pošto je to tekuća istraga za sprovođenje zakona, ne mogu da ponudim više detalja“, napisao je Miler u saopštenju u ponedeljak.

U videu za veb lokaciju El Roi Haiti, Aliks Dorsainvil opisuje Haićane kao „otporne ljude“.

„Oni su puni radosti, života i ljubavi. Tako sam blagoslovena što poznajem toliko neverovatnih Haićana“, kaže ona.

Dorsainvil je diplomirao na Regis College u Vestonu, Massachusetts, koji ima program podrške obrazovanju medicinskih sestara na Haitiju. Pre toga je išla u Hrišćansku akademiju Cornerstone u Osipiju, Nju Hempšir, koja nudi obrazovanje od predškolskog uzrasta do osmog razreda.

„Molite se da je Bog sačuva, da bude uz nju kroz ovo suđenje i da je izbavi od njenih otmičara“, navela je škola na svojoj Fejsbuk stranici.

Dorsainvilov otac, Stiven Komo, stigao je u Nju Hempšir, rekao je da ne može da priča.

El Roi Haiti je proslavio rad medicinske sestre u izjavi tokom vikenda.

„Alik je duboko saosećajna i puna ljubavi koja Haiti smatra svojim domom, a Haićane svojim prijateljima i porodicom“, rekao je predsednik i suosnivač El Roija Džejson Braun u izjavi. „Alik je neumorno radila kao medicinska sestra u našoj školi i zajednici da donese olakšanje onima koji pate dok ona voli i služi narodu Haitija u ime Isusovo.

Ranije ovog meseca, Nacionalna mreža za odbranu ljudskih prava objavila je izveštaj u kojem upozorava na porast ubistava i kidnapovanja, a Savet bezbednosti UN se sastao da razgovara o pogoršanju situacije na Haitiju.