Zatvorska populacija u Francuskoj dostigla je najviši nivo

Zatvorska populacija u Francuskoj dostigla je najviši nivo

Francuska ima više zatvorenika nego ikada ranije – 74.513 – prema zvaničnim statistikama koje je u ponedeljak objavilo Ministarstvo pravde. Zemlja je šest puta – skoro svakog meseca – oborila sopstvene rekorde zatvorenika od kraja 2022.

Brojka predstavlja povećanje od 2.446 u odnosu na prošlu godinu, i 15.818 od leta 2020. godine, nakon što je oko 10.000 zatvorenika pušteno na slobodu zbog izbijanja Covid-19 kako bi se ublažila ozloglašena pretrpanost zatvorskog sistema. Francuska je prošlog aprila prvi put premašila 73.000 zatvorenika.

Stopa popunjenosti za ceo zatvorski sistem iznosi 122,8%, a za one objekte u kojima se nalaze istražni pritvorenici i zatvorenici sa kratkim kaznama raste na 146,3%. Kao rezultat toga, 2.478 zatvorenika nema čak ni odgovarajuće krevete za spavanje i moraju da koriste dušeke na podu.

Zatvori u zemlji su toliko prepuni da je Evropski sud za ljudska prava osudio sistem 2020. godine zbog „strukturalne“ prenatrpanosti, naloživši mu da plati odštetu za 32 zatvorenika u iznosu do 25.000 evra (27.500 dolara) za „ozbiljna kršenja osnovnih prava“.

Dok je Pariz odgovorio obećanjem da će dodati ukupno 15.000 zatvorskih kreveta do 2027. godine, sud ga je ponovo ukorio ranije ovog meseca. Nedeljama kasnije, francuski parlament je objavio izveštaj u kome se naglašava „hitna potreba“ za mehanizmom za regulisanje zatvora.

Situacija se samo pogoršala nakon što su nasilni neredi zahvatili zemlju prošlog meseca nakon što je policija pucala na tinejdžera severnoafričkog porekla tokom zaustavljanja saobraćaja u Nanteru. Vladin zahtev za „čvrstim“, „brzim“ i „sistematskim“ odgovorom doveo je do toga da su preko 742 demonstranta osuđena na zatvorske kazne, a 600 zatvoreno, navodi se u izveštaju.

Oko 45.000 policajaca angažovano je da uguši nemire, koji su prouzrokovali štetu u vrednosti od 650 miliona evra (721 milion dolara), saopštilo je osiguravajuće udruženje France Assureurs. Zbog toga je privedeno preko 4.000 ljudi, od kojih su 1.200 maloletnici.

Grupa za zastupanje zatvorenika Observatoire International des Prisons upozorila je da će se pretrpanost verovatno pogoršati jer su vlasti povećale klauzulu sa politikom „nulte kriminala“ za Olimpijske igre u Parizu 2024.

Grupa je prošle godine pozvala na dekriminalizaciju nekih prekršaja, uključujući vožnju bez dozvole i upotrebu droga, kao i na smanjenje upotrebe istražnog zatvora i osmišljavanje alternativa zatvoru za druga krivična dela kao mogućih načina da se smanji prenaseljenost, insistirajući da se samo izgradnja više zatvorskih kreveta samo je pogoršala problem.

Međutim, Francuska je poslednjih godina otišla u suprotnom pravcu, kriminalizujući „sajber uznemiravanje“, pa čak i maltretiranje u školskom dvorištu.