NASA osluškuje svemirski brod Voyager 2 nakon što je pogrešna komanda prekinula kontakt

NASA osluškuje svemirski brod Voyager 2 nakon što je pogrešna komanda prekinula kontakt

NASA prisluškuje bilo kakav zvuk sa Voyager-a 2 nakon što je izgubio kontakt sa svemirskom letjelicom udaljenom milijardama kilometara, piše AP.

Vraćajući se sve dublje u međuzvezdani svemir, Voyager 2 nije u kontaktu od kada su kontrolori leta slučajno poslali pogrešnu komandu pre više od nedelju dana koja je nagnula njegovu antenu od Zemlje. Antena letelice se pomerila za samo 2%, ali je bilo dovoljno da prekine komunikaciju.

Iako se smatra da je to daleko, NASA je u ponedeljak saopštila da njena ogromna antena u Kanberi, Australija, traži bilo kakve zalutale signale sa Voyager-a 2, trenutno udaljenog više od 19 milijardi kilometara. Potrebno je više od 18 sati da signal stigne do Zemlje sa tako daleke udaljenosti.

U narednoj nedelji, Canberra antena – deo NASA-ine mreže dubokog svemira – takođe će bombardovati blizinu Voyager-a 2 ispravnom komandom, u nadi da će dostići svoj cilj, prema NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon, koja upravlja misijama Voyager.

U suprotnom, NASA će morati da sačeka do oktobra za automatsko resetovanje letelice koje bi trebalo da obnovi komunikaciju, prema zvaničnicima.

Voyager 2 je lansiran 1977. da bi istražio spoljne planete, samo nekoliko nedelja ispred svog identičnog blizanca, Voyager-a 1.

Još uvek u kontaktu sa Zemljom, Voyager 1 je sada udaljen skoro 24 milijarde kilometara, što ga čini najudaljenijim svemirskim brodom čovečanstva.