Trampov pomoćnik optužen za opstrukciju u slučaju poverljivih dokumenata stigao na sud

Trampov pomoćnik optužen za opstrukciju u slučaju poverljivih dokumenata stigao na sud

Pomoćnik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa stigao je u ponedeljak u savezni sud u Majamiju da se suoči sa optužbama da je pokušao da pomogne bivšem predsedniku da sakrije tajna dokumenta uzeta po odlasku sa funkcije.

Karlos De Oliveira, menadžer Trampovog imanja Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi, optužen je da je pokušao da izbriše snimke sigurnosnih kamera i da je lagao istražitelje. Optužen je po četiri tačke, uključujući ometanje pravde.

Tužioci su prvo optužili Trampa i njegovog pomoćnika Volta Nautu u tom slučaju u junu, navodeći da je Tramp nasumično čuvao stotine poverljivih dokumenata u svojoj kući u Mar-a-Lagu i angažovao osoblje da ih sakrije od istražitelja.

Tramp, kandidat za republikansku predsedničku nominaciju 2024, izjasnio se da nije kriv po 37 tačaka optužnice. On je tokom nastupa na radiju u petak rekao da je predao sve trake sigurnosnih kamera koje je vlada tražila.

Nauta se takođe izjasnila da nije kriva.

Zamena optužnica objavljena u četvrtak dodala je optužbe protiv Trampa i Naute zajedno sa De Oliveirom, u znaku da se slučaj širi. Pojavljuje se kako se optužbe naziru u odvojenoj istrazi o Trampovim naporima da poništi svoj gubitak na izborima 2020.

Tramp tek treba da se izjasni o poslednjim optužbama.

Istražitelji su izvršili raciju u Trampovom odmaralištu u avgustu 2022. i pronašli više od 300 tajnih dokumenata u riznici od otprilike 11.000 vladinih dokumenata.

Prema optužnici od četvrtka, De Oliveira (56) je u junu 2022. rekao drugom radniku u odmaralištu u kojem Tramp živi da je „šef“ želeo da se izbrišu bezbednosni video snimci imovine na Floridi nakon što ih je Ministarstvo pravde pozvalo na sud, prema optužnici od četvrtka.

De Oliveira i Nauta su takođe premestili kutije sa poverljivim dokumentima u Mar-a-Lagu da bi ih sakrili od FBI-ja i Trampovih advokata, navodi se u optužnici.

Tužioci su rekli da je De Oliveira lagao FBI tokom dobrovoljnog intervjua lažno tvrdeći da nije umešan u premeštanje kutija.

„Nikad ništa nisam video“, rekao je De Oliveira agentima, navodi se u optužnici.

Tužioci navode da je Tramp nezakonito uzeo dokumente kada je napustio funkciju u januaru 2021. i pohranio ih na neobezbeđenim lokacijama, uključujući plesnu salu, kupatilo i tuš. Takođe je pokazao dokumente – koji su uključivali strogo poverljive informacije o američkom nuklearnom programu i vojnim ranjivostima – ljudima koji nisu imali ovlašćenje da ih vide, prema prvobitnoj optužnici.

Trampovi advokati sastali su se prošle nedelje sa specijalnim savetnikom SAD Džekom Smitom u vezi sa istragom o mešanju u izbore. Nije neuobičajeno da se advokati odbrane sastanu sa saveznim tužiocima pre podizanja optužnice.

Tramp je u aprilu postao prvi sedeći ili bivši predsednik SAD koji se suočio sa krivičnim prijavama kada ga je velika porota koju je sazvao demokratski okružni tužilac Menhetna optužila za navodno falsifikovanje poslovnih zapisa da bi prikrio tajne isplate novca porno zvezdi.

Tramp se izjasnio da nije kriv, rekavši da su slučajevi protiv njega deo politički motivisanog „lova na veštice“.

Odvojeno, velika porota u Gruziji istražuje Trampove napore da poništi izbore u toj državi.

Očekuje se da će okružni tužilac okruga Fulton Fani Vilis objaviti da li će optužiti nekoga u istrazi u avgustu.

Mediji su tokom vikenda izvestili da se očekuje da će Trampov komitet za političku akciju izvesti u ponedeljak da je potrošio oko 40 miliona dolara na sudske troškove u prvoj polovini 2023. za odbranu Trampa i njegovih savetnika.