Fajnenšel Tajms: Putin se priprema za još veći rat

Fajnenšel Tajms: Putin se priprema za još veći rat

Ruski predsednik Vladimir Putin ne traži način da izađe iz rata u Ukrajini, već se priprema za još veći, ocenio je Fajnenšel tajms.

List, u analizi situacije u Kremlju,  navodi da je razumljivo da mnogi u Ukrajini i na Zapadu žele da veruju da je ruski predsednik sateran u ćošak, pošto ukrajinska vojska ponovno osvaja teritorije koje su okupirali Rusi i pokazala se sposobnom za napad duboko u neprijateljskoj teritoriji, čak i na sam Kremlj.

U Moskvi, međutim, navodi se, veruju da mogu da priušte dugotrajan rat, najpre zbog činjenice da ruska privreda beleži rast uprkos sankcijama, a zahvaljujući vojnim fabrikama koje rade bez prestanka, neočekivanoj dobiti od energenata prošle godine i prilagodljivosti izvoznika robe.

U analizi se navodi i da ruski predsednik računa na to da može mobilisati tri do četiri puta više vojnika od Ukrajine što je, ocenjuje lista, najverovatnije svrha novousvojenog zakona kojim je starosna granica za služenje vojnog roka podignuta sa 27 na 30 godina.

Zakonom je uvedena i mera da se poziv za služenje vojske može dobiti i elektronskim putem, kao i da će ruske granice odmah biti zatvorene da bi se sprečio masovni egzodus vojno sposobnih muškaraca, poput onog od prošle jeseni.

Fajnenšel tajms piše da Moskva guši ukrajinsku ekonomiju, kao i da je iz tog razloga izašla iz sporazuma o izvozu žita i bombardovala ukrajinske luke poput Odese.

Ista logika važi i za ruske vazušne napade, gde je cilj da se ukrajinski gradovi učine nenastanjivim i da se spreči obnova.

Moskva, da bi ubrzala taj proces i slomila volju Zapada, koristi pretnje eskalacijom, uključujući širenje sukoba prema teritoriji zemalja članica NATO-a preko Belorusije, uz pomoć vojnika jedinice “Vagner“ koji su smešteni u toj zemlji.

U zaključku analize navodi se da je Putin napravio mnogo „kobnih grešaka“, ali da sve dok je na čelu Rusije, Moskva će koristiti svoje velike resurse u ratu u Ukrajini. 

Kremlj se nada da će brza obnova ruske vojske i postupno desetkovanje ukrajinske privrede i oružanih snaga rezultirati rastućom frustracijom Zapada i smanjenjem materijalne potpore Kijevu, navodi list.