Orban je ponovo blokirao ratifikaciju ulaska Švedske u NATO

Orban je ponovo blokirao ratifikaciju ulaska Švedske u NATO

Mađarska vladajuća partija „Fides” u ponedeljak se neočekivano nije pojavila na vanrednom sastanku koji je inicirala opozicija, na kome je trebalo da se razmatra ratifikacija ulaska Švedske u Severnoatlantski savez.

Vanredni sastanak ranije je inicirala mađarska opoziciona partija „Momentum pokret“ nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao da će na samitu u Viljnusu podneti zahtev za prijem Švedske u NATO na ratifikaciju.

Kasnije su se inicijativi „Pokret Momentum“ pridružile i druge opozicione snage, dopunivši dnevni red sastanka svojim predlozima – posebno pitanjem pristupa mađarskih studenata i nastavnika programu Erazmus.

Ali poslanici Fidesa, kako je ranije saopšteno, nisu došli na sastanak, usled čega nisu prikupili kvorum ni za jednu odluku. Prisutni poslanici objavili su na društvenim mrežama fotografiju gotovo prazne skupštinske sale.

„Gde su provladini poslanici tokom radnog dana? Šta dobijaju ako ne idu na posao?“, retorički je upitao Ferenc Gelenser, šef pokreta Momentum.

A Laslo Vardžu iz „Demokratske koalicije” je dodao da mađarski premijer Viktor Orban namerno ne daje „zeleno svetlo” za ratifikaciju ulaska Švedske u Alijansu, jer zavisi od ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kao što znate, Turska je na samitu NATO-a u Viljnusu pristala da deblokira proces ratifikacije pristupanja Švedske Alijansi u zamenu za pomoć u približavanju Evropskoj uniji.

Osim Turske, Mađarska još nije ratifikovala pristupanje Švedske. Premijer Švedske smatra da sada kada je Turskoj ukinut „veto” Mađarska neće postati prepreka.