EU spremna da ojača saradnju u oblasti pomorske bezbednosti sa Filipinima

EU spremna da ojača saradnju u oblasti pomorske bezbednosti sa Filipinima

Evropska unija je spremna da ojača saradnju sa Filipinima u pomorskoj bezbednosti, izjavila je u ponedeljak predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, istakavši važnost slobodnog i otvorenog indo-pacifičkog regiona.

Ona je to govorila nakon sastanka sa filipinskim predsednikom Ferdinandom Markosom mlađim u Manili gde su dvojica lidera razgovarala o nizu pitanja od bezbednosti i trgovine do klimatskih promena.

„Spremni smo da ojačamo saradnju sa Filipinima na pomorskoj bezbednosti u regionu razmenom informacija, procenom pretnji i izgradnjom kapaciteta vaše obalske straže“, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Markosom.

Filipini su uporište geopolitičkog rivalstva između Sjedinjenih Država i Kine, sa svojom pomorskom teritorijom koja obuhvata deo Južnog kineskog mora, strateški i resursima bogat plovni put nad kojim Kina takođe polaže pravo na suverenitet.

Fon der Lajen je u ponedeljak ponovo potvrdila podršku EU presudi međunarodne arbitraže iz 2016. kojom su poništeni ekspanzivni zahtevi Pekinga, rekavši da je presuda pravno obavezujuća i predstavlja osnovu za mirno rešavanje sporova.

Ali Kina, čije su „agresivne“ akcije u Južnom kineskom moru bile predmet stotina diplomatskih protesta Filipina, ne priznaje značajnu presudu.

„Indo-Pacifik bez pretnji prisile ključan je za svu našu stabilnost, za naš mir i prosperitet našeg naroda“, rekla je Von der Lajen, čija je poseta Manili bila prva poseta predsednika Evropske komisije u skoro šest decenija .

Lideri su takođe razgovarali o ponovnom pokretanju pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini, koji su bili u zastoju od 2017. Pregovori su prvobitno pokrenuti 2015. sa ciljem sklapanja sporazuma koji između ostalog obuhvata tarife, necarinske barijere u trgovini i intelektualnu svojinu.

Von der Lajen je takođe rekla da će Evropska unija podržati borbu Filipina protiv klimatskih promena, što je prioritet za Markosa dok se zalaže za povećanje obnovljivih izvora energije u zemlji na 35 odsto do 2030. godine.