Rusija kaže da je oborila ukrajinske dronove, a moskovske zgrade pogođene

Rusija kaže da je oborila ukrajinske dronove, a moskovske zgrade pogođene

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je rano u nedelju oborilo tri ukrajinske bespilotne letelice koje su pokušale da napadnu Moskvu u drugom takvom napadu za nedelju dana, koji je oštetio visoku zgradu u kojoj se nalaze vladine kancelarije.

Niko nije povređen, a samo je manja šteta na fasadi dve poslovne zgrade u poslovnom okrugu Moskva-Siti, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

Područje, nekoliko milja od Kremlja, poznato je po modernim visokim kulama. U jednoj od oštećenih zgrada nalazila su se tri ministarstva ruske vlade, kao i stambeni stanovi, javili su ruski mediji.

To što su neprijateljski dronovi poslednjih meseci stigli u srce ruske prestonice, čak i ako do sada nisu naneli veću štetu, neprijatno je za vlasti koje su saopštile javnosti da Rusija u potpunosti kontroliše ono što oni nazivaju svojom „specijalnom vojskom“. operacija“ protiv Ukrajine.

Dva drona stigla su do Kremlja u maju, u najvećem incidentu te vrste. Prošlog ponedeljka Rusija je saopštila da je osujetila napad na Moskvu sa dva drona, od kojih je jedan oboren blizu sedišta ministarstva odbrane.

Kijev obično ne preuzima odgovornost za konkretne incidente na ruskoj teritoriji i nije preuzeo odgovornost za najnoviji napad, iako je predsednik Vladimir Zelenski rekao da se rat „postepeno vraća na teritoriju Rusije – u njene simbolične centre“.

„I ovo je neizbežan, prirodan i apsolutno fer proces“, rekao je Zelenski u svom svakodnevnom obraćanju naciji.