Sandej ekspres: Britanija obučava ukrajinske specijalne snage da preuzmu Krim do Božića

Sandej ekspres: Britanija obučava ukrajinske specijalne snage da preuzmu Krim do Božića

Britanski tabloid Sandej Ekspres, pozivajući se na izvore, izvestio je da britanske snage obučavaju elitnu ukrajinsku specijalnu brigadu da pomogne Ukrajini da povrati Krim do Božića.

Sandej ekspres je britanski tabloid koji simpatičan vladajućoj Konzervativnoj stranci, sa tiražom od oko 150.000 primeraka

Prema njegovim informacijama, više od 2.000 ukrajinskih vojnika stiglo je na udaljenu lokaciju u Dartmuru u Engleskoj radi učešća u specijalnim vežbama.

Izvori publikacije tvrde da će ove trupe biti predvodnice operacije za preuzimanje Krima, dok će druge dve snage, koje se ne otkrivaju u publikaciji, izvoditi paralelne napade.

Operacija će uključivati udare iz vazduha, kopna i mora, a ukrajinske specijalne snage će koristiti opremu za podrivanje i paralizu ruskih trupa. Na drugim mestima će oklopne jedinice probijati odbranu.

Operacije će se odvijati uz podršku novih zaliha raketa dugog dometa, koje će se snabdevati iz Velike Britanije, SAD i Nemačke.

Obuka se odvija u borbenom kampu u Okehamptonu u okrugu Devon. Ova lokacija je zatvorena za sve ostale vojne jedinice i javnost.

U subotu uveče, visoki predstavnik britanskog Ministarstva odbrane rekao je da je naglasak na korišćenju fleksibilne NATO taktike kako bi se pomoglo ukrajinskim snagama da „oblikuju borbeni prostor“ pre nego što udare u srce neprijatelja.

„Operacija njenog ponovnog zauzimanja biće operacija za pokretanje brojnih napada na ruske trupe… Možemo ih naučiti našoj taktici i pokazati im kako da koriste opremu, ali uspeh će zavisiti od sposobnosti Ukrajinaca da se brzo prilagode i prevaziđu poteškoće. “, rekao je izvor.

U subotu uveče, šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je da će trupe „uskoro“ ući na Krim.

U septembru je Kirilo Budanov rekao da će se Ukrajina vratiti na Krim do kraja proleća 2023.