Medvedev: Morali bismo da upotrebimo nuklearno oružje ako je ukrajinska ofanziva uspela

Medvedev: Morali bismo da upotrebimo nuklearno oružje ako je ukrajinska ofanziva uspela

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji je ponekad izazivao nuklearni sukob oko Ukrajine, rekao je u nedelju da će Moskva morati da upotrebi nuklearno oružje ako bi kontraofanziva Kijeva bila uspešna.

Medvedev, koji je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, tela kojim predsedava predsednik Vladimir Putin, rekao je u poruci na svojim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama da će Rusija u takvom scenariju biti prinuđena da se povuče od sopstvene nuklearne doktrine.

„Zamislite da je ofanziva, koju podržava NATO, uspela i da nam otkinu deo zemlje, onda bismo bili primorani da upotrebimo nuklearno oružje po pravilima ukaza predsednika Rusije.

„Jednostavno ne bi bilo druge opcije. Tako da naši neprijatelji treba da se mole za (uspeh) naših ratnika. Oni se staraju da se globalni nuklearni požar ne zapali,“ rekao je on.

Medvedev, koji se smatra jednim od najjastrebskih glasova Moskve, izgleda da se poziva na deo ruske nuklearne doktrine koja predviđa da se nuklearno oružje može upotrebiti kao odgovor na agresiju protiv Rusije koja je izvršena korišćenjem konvencionalnog oružja koje ugrožava postojanje ruska država.

Ukrajina pokušava da povrati teritoriju koju je Rusija jednostrano anektirala i proglasila za deo njene teritorije, što su Kijev i veći deo Zapada osudili.

Putin je u subotu rekao da poslednjih dana nije bilo ozbiljnih promena na bojnom polju i da je Ukrajina izgubila velike količine vojne opreme od 4. juna. Kijev kaže da njegove snage postižu određeni napredak u nastojanju da povrate teritoriju, iako sporijim tempom nego što se želi.

Kritičari Kremlja su u prošlosti optuživali Medvedeva da daje ekstremne izjave u pokušaju da odvrati zapadne zemlje da nastave da snabdevaju Ukrajinu oružjem.