Putin kaže da Rusija ne odbija pregovore sa Ukrajinom

Putin kaže da Rusija ne odbija pregovore sa Ukrajinom

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u subotu da bi afrička inicijativa mogla da bude osnova za mir u Ukrajini, ali da su ukrajinski napadi otežali realizaciju, piše Rojters.

On je govorio na konferenciji za novinare nakon sastanka sa afričkim liderima u petak u Sankt Peterburgu i čuo njihove pozive Moskvi da nastavi sa svojim planom.

„Postoje odredbe ove mirovne inicijative koje se sprovode“, rekao je on. „Ali postoje stvari koje je teško ili nemoguće sprovesti.

Rojters je u junu izvestio da bi afričko posredovanje u sukobu moglo da počne merama za izgradnju poverenja, nakon čega sledi prekid sporazuma o neprijateljstvima, praćen pregovorima između Rusije i Zapada.

Putin je rekao da je jedna od tačaka inicijative prekid vatre. „Ali ukrajinska vojska je u ofanzivi, napadaju, sprovode stratešku ofanzivnu operaciju velikih razmera… Ne možemo da prekinemo vatru kada smo na udaru.

Na pitanje otpočinjanja mirovnih pregovora rekao je: „Nismo ih odbacili… Da bi ovaj proces počeo, potrebno je da postoji saglasnost sa obe strane“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbacio je sada ideju o prekidu vatre kojim bi Rusija ostavila kontrolu nad skoro petinom njegove zemlje i dala vreme njenim snagama da se pregrupisaju nakon 17 teških meseci rata.