Najveći strah Ukrajinaca su masovno granatiranje i nestanak struje

Najveći strah Ukrajinaca su masovno granatiranje i nestanak struje

Ukrajinci strahuju od masovnog granatiranja i problema sa snabdevanjem energijom ili toplotom u narednim mesecima.

O tome svedoče rezultati ankete koju je sprovela Fondacija za demokratske inicijative Ilko Kučeriv zajedno sa Centrom za političku sociologiju, prenosi Ukrinform.

Prema rezultatima ankete, 60% stanovništva zemlje očekuje masovne napade na gradove u narednim mesecima, 45% – prekide u snabdevanju strujom, toplotom ili vodom, 40% – povećanje cena osnovnih dobara.

Druge verovatne pretnje bezbednosti, prema Ukrajinci, su korupcija u državnim organima (34%) i nova ofanziva ruskih trupa (30%). Skoro četvrtina ispitanika predviđa da će se situacija sa zagađenjem životne sredine i upotrebom nuklearnog oružja od strane Ruske Federacije pogoršati u bliskoj budućnosti.

Za finansijski ugrožene segmente stanovništva, u poređenju sa finansijski stabilnim ispitanicima, relevantna je opasnost od nestašice osnovnih dobara (+19%) i naglo povećanje cena za takve grupe dobara (+11%).

Istovremeno, vizija tri glavne bezbednosne pretnje je uobičajena u celoj zemlji, bez obzira na makroregion stanovanja ispitanika.

Osim toga, za Ukrajince koji žive u zapadnim i centralnim regionima, akutna su pitanja korupcije i nove ofanzive Rusa. Na istoku, stanovnici su više zabrinuti zbog upotrebe nuklearnog oružja i zagađenja životne sredine. U južnim regionima građani su ozbiljno zabrinuti zbog širenja bolesti ili epidemija koje takođe treba smatrati posljedicom poplava nakon rušenja brane HE Kahovka.

Istovremeno, samo 15% odnosno 11% ispitanika smatra da je prestanak vojne i ekonomske podrške Zapada verovatan.

Ispitanici su takođe često pominjali materijalne i finansijske pretnje i pretnje po život i zdravlje.

Za 45 odsto anketiranih Ukrajinaca, njihove porodice će se u bliskoj budućnosti suočiti sa akutnom pretnjom pogoršanja zdravlja ili gubitka života kao posledica vojnih operacija.

Oko 33% Ukrajinaca se plaši da će izgubiti izvore prihoda. Među ostalim problemima koji zabrinjavaju četvrtinu građana: odvajanje od članova porodice i mobilizacija jednog od članova porodice.

Istovremeno, kako se navodi u studiji, građani koji zavise od socijalnih davanja manje brinu o mogućem gubitku izvora prihoda u odnosu na druge. Istovremeno, pretnja glađu i nedostupnost lečenja i medicinske pomoći im je hitnija.

Generalno, prema rezultatima ankete, oko 10% stanovništva u Ukrajini sada živi ispod granice siromaštva. 41% ispitanika ima dovoljno novca samo da zadovolji minimalne potrebe za preživljavanje. U odnosu na decembar 2022. godine situacija se nije promenila. Istovremeno, najlošiju materijalnu situaciju imaju nezaposleni Ukrajinci koji zbog godina ili zdravlja ne mogu da se zaposle. Među takvim ispitanicima 21% živi ispod granice siromaštva, u poređenju sa 12% nezaposlenih i 4% zaposlenih. Istovremeno, među najsiromašnijom grupom građana 52 odsto neće moći da nađe posao zbog godina ili zdravlja.

Anketu je sprovela Fondacija za demokratske inicijative Ilko Kučeriv zajedno sa Centrom za političku sociologiju metodom licem u lice 5-15. juna 2023. Ukupno 2.001 ispitanik starosti 18 i više godina anketiran je u svim zemljama pod kontrolom Ukrajine. regioni u kojima se ne odvijaju vojne operacije. Maksimalna greška slučajnog uzorkovanja ne prelazi 2,3%.