Savetnik Zelenskog na samitu Rusija-Afrika: Putin više ne postoji kao jak lider

Savetnik Zelenskog na samitu Rusija-Afrika: Putin više ne postoji kao jak lider

Samit Rusija-Afrika dodatno je bio svedok apsolutnog gubitka subjektivnosti ruskog predsednika Vladimira Putina i on više ne postoji kao jak lider, smatra Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

On je to rekao na ukrajinskoj televiziji, prenosi Ukrinform.

„On za nas ne postoji. Ovo nije osoba sa kojom možete da se dogovorite oko nečega. Čak ni sa stanovišta da je u drugoj vrednosnoj dimenziji, već zato što ne drži reč. da utiče na bilo šta. Verujem da je samit Rusija-Afrika dodatno naglasio Putinov apsolutni gubitak subjektivnosti. Čak ni afričke zemlje ga ne smatraju nekim sa kojim treba računati“, rekao je Podoljak.

On je rekao da su mnogi afrički lideri bili odsutni sa samita, a oni koji su prisustvovali tom događaju, kao i oni koji zavise od Rusije u finansijskom i oružanom kontekstu, otvoreno odbijaju „davanje“ i govore iz pozicije diktata, posebno u smislu Crnomorska inicijativa za žito.

„Razmislite samo, afričke zemlje Putina ne smatraju subjektom globalnog političkog procesa. I sa njim imaju iskreno agresivan razgovor. Tri dana [Putin] moli afričke lidere za nešto. Ovo je ponašanje ponižena, zbunjena, uspaničena osoba. Uverili smo se da Putin ne postoji kao jak lider“, rekao je Podoljak.

Sankt Peterburg je 27-28. jula bio domaćin drugog samita Rusija-Afrika. Nije se odigrao na nivou koji je očekivao Kremlj i pokazao je slabost ruskog predsednika. Samitu je prisustvovalo sedam afričkih lidera, iako je 54 pozvano da prisustvuje. Ostale zemlje su predstavljale delegacije na čelu sa ministrima ili ambasadorima. Još pet zemalja izbeglo je učešće na samitu.