MMF i Argentina postigli dogovor o reviziji kredita za otključavanje 7,5 milijardi dolara

MMF i Argentina postigli dogovor o reviziji kredita za otključavanje 7,5 milijardi dolara

Međunarodni monetarni fond saopštio je u petak da je postigao dogovor na nivou osoblja sa Argentinom da otključa oko 7,5 milijardi dolara i završi petu i šestu reviziju kreditnog programa te zemlje u teškoj meri od 44 milijarde dolara, preneo je Rojters.

Sporazum, za koji još uvek treba odobrenje Izvršnog odbora MMF-a, olakšava neke programske zahteve jer je razorna suša stvorila „veoma izazovno“ ekonomsko okruženje u Argentini, što je dovelo do propuštanja nekih finansijskih ciljeva za kraj juna.

Rojters je prvo izvestio da će sporazum kombinovati petu i šestu reviziju argentinskog programa MMF-a – potez koji će brže obezbediti dodatna sredstva zajma. MMF je rekao da će se njegov odbor sastati da razmotri sporazum u drugoj polovini avgusta.

Fond je u saopštenju naveo da je od četvrte revizije kreditnog programa u martu ekonomska situacija Argentine postala veoma izazovna zbog većeg od očekivanog uticaja suše, koja je imala značajan uticaj na izvoz i fiskalne prihode.

„Došlo je i do odstupanja u politici i kašnjenja, što je doprinelo snažnoj domaćoj tražnji i slabijem trgovinskom bilansu“, dodao je MMF.

Da bi se održala potražnja za argentinskim pezosom, sporazum poziva vlasti da osiguraju da kamatne stope ostanu „dovoljno pozitivne u realnom smislu“.

Sporazum predviđa postepeniju akumulaciju rezervi, sa ciljem od oko milijardu dolara do kraja 2023. godine, u poređenju sa ciljem od 8 milijardi dolara postavljenim u martu.

Sporazum poziva Argentinu da smanji potražnju za uvozom novim deviznim porezima na uvezenu robu i da pojača kontrolu potrošnje. Ali njegov primarni cilj fiskalnog deficita za 2023. ostaje nepromenjen na 1,9 odsto BDP-a, saopštio je MMF.

Bez likvidnih deviznih rezervi u centralnoj banci, Argentina je nedavno uvela više kurseva pezosa kako bi zaustavila odvodnju. Fond je saopštio da će od programa biti potrebna izuzeća jer su ove mere „protiv uvođenja viševalutne prakse“.

Vlada će morati da preduzme neke dodatne mere, poznate kao prethodne akcije, između sporazuma na nivou osoblja i odobrenja odbora, prema izvoru upoznatom s tim, koji je tražio da ne bude imenovan jer mere još uvek nisu javne.

Očekuje se da će se sledeća revizija održati u novembru, mesec dana ranije nego što je prvobitno planirano.

Argentina bi trebalo da ima još tri revizije svog programa MMF-a za 2022. do septembra 2024. godine, iako u saopštenju MMF-a nije precizirano šta će se sa tim dogoditi.

Odbor MMF-a će odobriti reviziju nakon primarnog glasanja 13. avgusta na kojem se ministar ekonomije Serđo Masa kandiduje kao jedan od predsedničkih kandidata vladajuće koalicije.

Masa je rekao da će nova isplata obezbediti izvesnu stabilnost tokom druge polovine godine. Nakon saopštenja, državni dug Argentine van berze porastao je u proseku za skoro 2%, a glavni berzanski indeks zemlje je porastao za 1,68%.

Zemlja još uvek treba da izbegne neispunjavanje obaveza sa Fondom sledeće nedelje, sa rokom dospeća od 2,6 milijardi dolara 31. jula i skoro 800 miliona dolara 1. avgusta.

Argentinski zvaničnici rade na tome da „dobiju finansijska sredstva iz nekoliko izvora“ za ispunjavanje ovih obaveza, dodao je izvor, ne iznoseći dodatne detalje.

U petak uveče, Razvojna banka Latinske Amerike (CAF) odobrila je Argentini kredit od milijardu dolara, rekao je portparol ministarstva ekonomije.

Druga opcija da se pomogne Argentini da izvrši isplate je potencijalna linija razmene sa Pekingom, potez koji je nedavno preduzeo da završi deo svoje junske uplate MMF-u.