Apsolutna većina Ukrajinaca smatra da su svi Rusi odgovorni za agresiju

Apsolutna većina Ukrajinaca smatra da su svi Rusi odgovorni za agresiju

O tome svedoče rezultati ankete koju je, metodom licem u lice, sprovela Fondacija za demokratske inicijative Ilko Kučeriv zajedno sa Centrom za političku sociologiju 5-15. juna 2023. godine, prenosi Ukrinform.

Prema rezultatima ankete, 78 odsto ispitanika deli mišljenje da su svi Rusi odgovorni za agresiju na Ukrajinu. Većina onih koji se ne slažu sa ovom tvrdnjom su oni koji žive u južnim regionima (30%), smatraju ruski maternjim jezikom (37%) ili uglavnom koriste ruski kao jezik komunikacije kod kuće (32%). Međutim, čak i među onima koji govore ruski, apsolutna većina odgovornost za početak rata stavlja na ruski narod.

Anketa je takođe pokazala da ukrajinsko društvo veoma podržava kolektivne oblike kažnjavanja Rusa za ratne zločine. Konkretno, samo 21% ispitanika smatra da neposredni izvršioci i saučesnici ovih zločina moraju biti kažnjeni. Ukupno 37 odsto ispitanika insistira na tome da rusko rukovodstvo, vojna komanda i rukovodstvo vojnih kompanija poput Vagnera moraju biti kažnjeni. Još 36% smatra da svi Rusi moraju biti kažnjeni.

Generalno, prema rezultatima ankete, većina Ukrajinaca (57%) želi da bude kažnjena svi oni koji su direktno uključeni u planiranje, odobravanje, organizovanje i činjenje ratnih zločina.

Istovremeno, značajan deo građana (36%) ima najradikalniji pristup kažnjavanju Rusije. Najradikalniji građani po ovom pitanju žive u centralnom (40%) i južnom (39%) regionu.

Uprkos masovnosti i nemilosrdnoj prirodi ratnih zločina koje su počinili Rusi, većina Ukrajinaca (68%) smatra da procesuiranje i kažnjavanje zločinaca treba da se odvija u okviru nacionalnog i međunarodnog prava. Istovremeno, svaki četvrti ispitanik je uveren da takve zločince treba vansudsko kažnjavati. Najveći udeo ispitanika koji se zalažu za kažnjavanje ruskih ratnih zločinaca bez suđenja živi u centralnim (34%) i istočnim regionima (25%), a najmanje (11%) živi na jugu Ukrajine.

Skoro 16 odsto anketiranih Ukrajinaca širom zemlje izjavilo je da su bili svedoci ratnih zločina koje su počinili Rusi, još 5 odsto je reklo da bi mogli da prisustvuju takvim akcijama. To su pre svega ispitanici koji su od početka invazije živeli u Donjeckoj i Luganskoj oblasti (53%), Zaporožju (73%), Hersonu (80%), Nikolajevu (34%), Harkovu (26%), Černigovu (21%), Kijev i Vinica (po 19%), Dnjepro (17%) i Sumski (15%) regioni.