Portugalski umetnik postavlja tepih od novčanica kako bi smanjio troškove posete pape

Portugalski umetnik postavlja tepih od novčanica kako bi smanjio troškove posete pape

Čuveni portugalski ulični umetnik Bordalo II provalio je u lisabonsku salu gde će papa Franja slaviti misu sledeće nedelje i razvukao ogroman tepih prevelikih novčanica kako bi kritikovao koliko je država potrošila na događaj.

Franjo će otputovati u Lisabon od 2. do 6. avgusta kako bi prisustvovao globalnom okupljanju mladih katolika Svetskog dana mladih, za koje se očekuje da okupi stotine hiljada hodočasnika.

Bordalo II, poznat po svojim političkim umetničkim delima često napravljenim od smeća, podelio je slike i video zapise tepiha, sa ogromnim novčanicama od 500 evra (551 dolara), koje su u četvrtak spuštene niz stepenice u mestu u okviru protesta koji je opisao kao „šetnju od sramote“.

„U vreme kada se mnogi ljudi bore da sačuvaju svoje domove, svoj rad i dostojanstvo, milionska javna sredstva su uložena za sponzorisanje (papske) turneje“, napisao je umetnik, čije je pravo ime Artur Bordalo, na Instagramu. .

Zvanične procene u januaru pokazale su da će događaj koštati 161 milion evra, koje će platiti vlada, Katolička crkva, gradsko veće Lisabona i obližnji Lures.

Brojne javne ličnosti i političari kritikovali su portugalsku državu zbog njenog udela u izdacima, koji je vlada u januaru procenila na 30 miliona evra, pošto se milioni Portugalaca suočavaju sa galopirajućom inflacijom.

Ranije ove godine, oštre kritike primorale su gradsko veće Lisabona da smanji planiranu potrošnju na oltar za Franjinu misu na 2,9 miliona evra sa preko 5 miliona evra.

Upitan o tepihu Bordala II, gradonačelnik Lisabona Karlos Moedas rekao je novinarima da je umetnik koristio svoj glas da izrazi svoju zabrinutost i da su takvi protesti normalni za ove događaje.