Ruski i beloruski igrači odbijeni su za učešće na VTA turniru u Pragu

Ruski i beloruski igrači odbijeni su za učešće na VTA turniru u Pragu

Češka policija sprečila je rusku teniserku da uđe u zemlju uoči VTA turnira u Pragu, saopštili su u petak organizatori, pošto je nova vladina rezolucija kojom se zabranjuje sportistima iz Rusije ili Belorusije dovela do toga da ovaj događaj izgreba druge takmičare, piše Rojters.

Otvoreno prvenstvo u Pragu počinje u ponedeljak i očekivalo se da će se nekoliko ruskih i beloruskih igrača, uključujući Evgeniju Rodinu iz Rusije ili Aleksandra Sasnoviča iz Belorusije, takmičiti kao neutralne, bez ikakve nacionalne zastave ili simbola.

Ali vlada je krajem juna odobrila rezoluciju kojom se zabranjuje sportistima iz Rusije i Belorusije da se takmiče na češkoj teritoriji, dozvoljavajući policiji da ukida vize tim državljanima.

Direktor turnira Miroslav Mali rekao je da je policija u četvrtak sprečila jednog učesnika Praga Opena da uđe u zemlju i da su organizatori obavestili druge državljane Rusije i Belorusije da ne putuju na turnir nakon incidenta.

„Ona je bila prva učesnica koja je stigla u Češku sa ruskim pasošem“, rekla je Mali i dodala da je već napustila zemlju.

„Uprava turnira u potpunosti poštuje trenutni stav državnih organa. Ne očekujemo da u ovoj situaciji na turniru učestvuje nijedan igrač sa ruskim ili beloruskim državljanstvom.

Ženska teniska asocijacija (VTA) negativno je reagovala na isključenje igračica sa njihovog turnira.

„Pravila VTA nalažu da svim igračima mora biti dozvoljeno da se takmiče na VTA samo na osnovu zasluga, bez diskriminacije“, navodi se na platformi za razmenu poruka Ks, ranije poznatoj kao Tviter.

„Nastavićemo da razmatramo situaciju dok uzimamo u obzir važna razmatranja oko ovih složenih geopolitičkih pitanja.

Čehinja 29. teniserka sveta Mari Bouzkova, koja je izgubila od zemljakinje i kasnije šampionke Markete Vondrousove na ovomesečnom Vimbldonu, osvojila je Otvoreno prvenstvo u Pragu 2022. godine i braniće titulu. Na turniru će se naći i Kineskinje Zhu Lin i Zhang Shuai i Francuskinja Alize Cornet među najboljim nosiocima.

Češka policija je planirala da se uveri da će vladina rezolucija biti potvrđena za turnir, rekao je portparol policije novinskoj agenciji CTK u četvrtak.

Pre nedelju dana, poljske vlasti su takođe odbile ulazak ruskoj teniserki Veri Zvonarjovoj, osvajači bronzane medalje na Olimpijskim igrama 2008, iz razloga državne bezbednosti i javne bezbednosti.

Države centralne i istočne Evrope bile su neke od najčvršćih saveznika Ukrajine otkako je Rusija napala tu zemlju u februaru 2022.

Češka vlada je od juna 2022. prestala da izdaje dugoročne vize ruskim državljanima, koji mogu da uđu samo putem kratkoročnih viza ako imaju rođake sa državljanstvom Evropske unije ili traže ulazak iz humanitarnih razloga.

Naši standardi: principi poverenja Thomson Reuters.

Prvi finalistkinje Arantka Rus iz Holandije i domaći favorit Noma Noha Akugue iz Nemačke sastaće se u subotu za titulu na Otvorenom prvenstvu Hamburga.

Njemica 19-godišnja Noma Noha Akugue savladala je Italijanku Martinu Trevisan rezultatom 5-7, 6-4, 7-5 i nastavila niz priča do polufinala u svom debiju na VTA turniru u Hamburgu u četvrtak u Njemačkoj.