Kremlj otkriva detalje samita Rusija-Afrika

Kremlj otkriva detalje samita Rusija-Afrika

Ruski predsednik Vladimir Putin otvoriće drugi rusko-afrički samit u Sankt Peterburgu obraćanjem šefovima država na plenarnoj sednici u četvrtak, rekao je novinarima njegov pomoćnik Jurij Ušakov.

Samo pet afričkih zemalja neće biti predstavljeno na samitu, rekao je Ušakov, napominjući da visoka stopa učešća „potvrđuje želju [Afrikanaca] da ojačaju veze sa našom zemljom, bez obzira na okolnosti“.

Od 49 afričkih vlada, 17 će predstavljati šefovi država. Petorica šalju svoje potpredsednike, četiri će predstavljati šefovi vlada, a jednog šef parlamenta, objasnio je Ušakov.

Još 17 zemalja predstavljaće potpredsednici vlada ili ministri spoljnih poslova, a pet ambasadori.

Putin će se obratiti na jutarnjoj sednici 17 šefova država i očekuje se da će objaviti nekoliko ruskih inicijativa za pomoć Africi u „suverenom razvoju“, uključujući pristup hrani, đubrivima, modernim tehnologijama i energentima, rekao je pomoćnik.

„Naš predsednik će dati veliku izjavu i oceniti trenutno stanje sistema međunarodnih odnosa, uključujući i formiranje novog svetskog poretka, koji se zasniva na principu multipolarnosti i ravnopravnosti svih nezavisnih država“, rekao je Ušakov novinarima.

Radnom doručku nakon toga će prisustvovati delegacije koje su poslale predstavnike nižeg nivoa. Ušakov je istakao da će samitu, pored pojedinačnih vlada, prisustvovati „bukvalno svi lideri” ključnih regionalnih organizacija na kontinentu, od Afričke unije do Afričke izvozno-uvozne banke.

Skup će imati isti moto kao i prvi samit održan u Sočiju 2019. godine: „Za mir, bezbednost i razvoj“, a glavna ideja je promovisanje rusko-afričke saradnje i jačanje suvereniteta afričkih država, rekao je Ušakov.

Ekonomski i humanitarni forum koji se odvija paralelno će povezati ruske i afričke preduzetnike, medije, civilno društvo, naučnike i stručnjake u različitim oblastima – od poljoprivrede, rudarstva i finansija do infrastrukture, tehnologije i medicine.

Putin će u sredu doputovati u Sankt Peterburg gde će održati bilateralne razgovore sa premijerom Etiopije i predsednikom Egipta i sastati se sa direktorkom Nove razvojne banke BRIKS-a Dilmom Rusef, bivšom predsednicom Brazila.