Počinje Paradajz fest: Lebane kao najveći proizvođač u zemlji očekuje brojne kupce

Počinje Paradajz fest: Lebane kao najveći proizvođač u zemlji očekuje brojne kupce

Opština Lebane je najveći proizvođač paradajza u zemlji. Godišnje se zasadi oko četiri i po miliona korena paradajza. Paradajzu u čast – večeras počinje Paradajz fest, piše RTS.

Dok sunce ne izađe ili kada potpuno zađe. Samo u tom periodu se ulazi u plastenike u berbu paradajza. Srđan Ristić iz sela Cekavice jedan je od najvećih proizvođača u opštini Lebane. Ove godine zadovoljan je cenom iako ona tokom sezone dosta varira jer je kilogram paradajza koštao i preko 200 dinara, a sada je 90.

„Cena je nekad dobra, nekad loša, ali sve u svemu je zadovoljavajuća“, kaže Srđan Ristić iz Cekavice.

Uzgajanje povrća u plastenicima nije lak posao ali od njega može dobro da se živi. Mladen Cvetković ima samo dvadeset jednu godinu. Završio je srednju veterinarsku školu i odlučio je da se bavi povrtarstvom.

„Imam četiri plastenika, beremo otprilike dve, tri tone i to u dve ture“, navodi Mladen Cvetković iz Cekavice.

I Srđan i Mladen redovni su učesnici Paradajz festa. Obojica posebnu pažnju obraćaju na kvalitet. Srđan je prošle godine bio vicešampion u takmičenju za najveći odnosno najteži paradajz. Sada se nada tituli.

„Moj je težio kilo i četristotine šezdeset grama, pobednički je težio kilo i po“, kaže Srđan Ristić.

Na teritoriji opštine Lebane godišnje se zasadi između četiri i četiri i po miliona korena paradajza. Ove godine za učešće na Paradajz festu prijavilo se dvostruko više proizvođača. Paradajz postaje brend ovog kraja.

„Da se jedan proizvodni kapacitet ozbiljan proizvodni kapacitet napravi ovde s obzirom na to da će smanjiti troškove transporta jer dosta se izvozi za Grčku, dosta se izvozi u okolne zemlje“, kaže Goran Jović, direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Očekuje se da Lebane tokom vikenda poseti više od 30.000 ljudi. To je znak da je ova manifestacija postala prepoznatljiva u Srbiji i regionu i da će u godinama koje dolaze prerasti u renomirani turistički brend.