Brazilski Embraer počinje da pravi leteće taksije

Brazilski Embraer počinje da pravi leteće taksije

Brazilska aeronautička kompanija Embraer i njena podružnica za urbanu mobilnost Eve saopštili su u četvrtak da će izgraditi fabriku u blizini Sao Paola za proizvodnju letećih taksija koji bi mogli da polete već 2026.

Fabrika za „električne avione za vertikalno poletanje i sletanje“ ili eVTOL, biće izgrađena u gradu Taubate u državi Sao Paolo, saopštile su kompanije na 150. godišnjicu rođenja brazilskog pionira avijacije Alberta Santosa Dumona.

Taubate je grad od oko 310.000 stanovnika na oko 140 kilometara od Sao Paula, brazilske ekonomske prestonice.

Prvi letovi sa vozilima nalik na bespilotne letelice, koja podsećaju na male helikoptere, koštali bi oko 50 do 100 dolara po osobi po putovanju, rekli su izvori kompanije AFP-u.

Svaki eVTOL može da preveze četiri do šest putnika.

Vozila će biti 100 posto električna, što će omogućiti putovanje bez emisija.

Početni letovi će imati pilota, ali kasnije je uvođenje samopilotiranih vozila takođe na planu.

Embraer je rekao da je već primio porudžbine za 2.850 eVTOL-a u vrednosti od oko 1,5 milijardi dolara od 28 klijenata u nekoliko zemalja, uključujući operatere helikoptera, avio-kompanije i platforme za deljenje letova.

Listirana na njujorškoj berzi, Eve Air Mobiliti, koja još nije ostvarila profit, zabeležila je neto gubitak od 25 miliona dolara u prvom kvartalu 2023. godine, posebno zbog troškova vezanih za istraživanje i razvoj eVTOL-a.

Sao Paulo, megalopolis od 11,5 miliona ljudi sa monstruoznim saobraćajnim gužvama, ima najveću flotu helikoptera na svetu.