Šef Pentagona o Volasovim izjavama: Očuvano jedinstvo i sloga saveznika po pitanju Ukrajine

Šef Pentagona o Volasovim izjavama: Očuvano jedinstvo i sloga saveznika po pitanju Ukrajine

Šef Pentagona Lojd Ostin uverava da nema neslaganja između saveznika u vezi sa podrškom Ukrajini posle izjave britanskog ministra odbrane Bena Volasa povodom očekivanja veće zahvalnosti Kijeva.

Ostin je to rekao na rezultatima sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u utorak, prenosi dopisnik „Evropske pravde“.

Američki ministar odbrane podsetio je da je nedavno učestvovao na samitu NATO-a u Viljnusu, gde je „video jedinstvo i slogu na svakom sastanku gde je bio prisutan”.

„I to je upravo ono što sam danas osetio tokom razgovora sa ministrima odbrane i šefovima zajedničkih komiteta načelnika štabova. Ovo jedinstvo je i dalje tu“, naglasio je Ostin.

On je naglasio da je Ukrajina u ratnom stanju, „a kada ste u ratu, težite svemu što vam dođe pod ruku – i to je za očekivati”.

Govoreći o Volasovim izjavama, Ostin je rekao da sa njim radi više od godinu dana u okviru Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, a britanski ministar je „učinio mnogo da pomogne ukrajinskoj vojsci“.

„Opet, još uvek vidim jedinstvo i slogu i još uvek čujem ministre koji govore da će podrška Ukrajini trajati koliko god bude potrebno… Ovde se radi o više od Ukrajine. Radi se o međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima. I mislim da ljudi svesni su toga u celom svetu“, zaključio je on.

Kao što znate, britanski ministar odbrane Ben Volas, na marginama samita NATO-a u Viljnusu, pozvao je Ukrajinu da izrazi veću zahvalnost svojim partnerima na vojnoj podršci umesto da stalno postavlja zahteve za otključavanje novih vrsta naoružanja.

On je napomenuo da zakonodavci, pre svega američki, smatraju da bi artikulisanija zahvalnost Ukrajine olakšala donošenje odluka o daljoj dodeli pomoći.

Predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da je ukrajinska strana uvek bila zahvalna Britaniji na pruženoj pomoći. Britanski premijer Riši Sunak rekao je da je predsednik Zelenski više puta izrazio zahvalnost njemu i britanskom narodu, kao i drugim saveznicima.