Bugarski izvoz oružja porastao za 200 odsto nakon početka rata u Ukrajini

Bugarski izvoz oružja porastao za 200 odsto nakon početka rata u Ukrajini

Bugarski izvoz oružja porastao je za 200 odsto u 2022. nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ovo je u ponedeljak na državnoj televiziji izjavio ministar ekonomije Bugarske Bohdan Bohdanov, a prenosi Euractiv, piše „Evropska istina“.

Prošle godine izvoz specijalizovanih proizvoda od oružja iz Bugarske iznosio je 1,7 milijardi evra, što je jednako 2% bruto domaćeg proizvoda zemlje.

„Bugarska industrija oružja se razvija, a cilj je modernizacija proizvodnje. Trudimo se da obezbedimo bezbedno okruženje za ljude koji rade u ovim fabrikama“, dodao je ministar ekonomije.

Bugarska pokušava da brzo prilagodi svoje fabrike proizvodnji sistema naoružanja i municije kalibra 155 mm po NATO standardu.

Skoro svi proizvodi od oružja u 2022. su izvezeni preko posrednika u Ukrajinu.

Bugarska je 2022. u Kijev izvozila uglavnom municiju za stare sovjetske sisteme naoružanja, na koju se Ukrajina i dalje u velikoj meri oslanja.

Izvoz preko posrednika bio je rezultat politike proruskog predsednika Bugarske Rumena Radeva i proruske Bugarske socijalističke partije, koji su odbili da ga direktno prodaju Ukrajini.

U zemlji je trenutno na vlasti prozapadna vlada, za koju izvoz oružja nije tabu.

Osiguranje bezbednosti bugarske industrije naoružanja takođe je ozbiljno pitanje za vladu zbog niza sabotaža protiv vojnih fabrika poslednjih godina, za koje sumnjaju ruske obaveštajne službe.

Ministar odbrane Todor Tagarev rekao je u nedelju da Bugarska stalno dobija zahteve o tome šta je Ukrajini potrebno da bi se zaštitila od ruske agresije.

Analiziramo mogućnosti kojima naša zemlja može da pomogne“, objasnio je Tagarev i dodao da će Sofija razmotriti mogućnost slanja trećeg paketa vojne pomoći Ukrajini.

Nedavno se i Bugarska pridružila projektu EU, koji pomaže Ukrajini artiljerijskim granatama.