U Norveškoj su Fejsbuk i Instagram zabranili praćenje korisnika radi reklamiranja

U Norveškoj su Fejsbuk i Instagram zabranili praćenje korisnika radi reklamiranja

U Norveškoj će gigantima društvenih medija Fejsbuk i Instagram uskoro biti privremeno zabranjeno da prate korisnike na mreži kako bi ih ciljali oglasima.

Ovo je prenelo izdanje Politiko pozivajući se na nalog norveške službe za zaštitu podataka, piše „Evropska pravda”.

Usluga je naredila američkoj tehnološkoj firmi Meta, matičnoj kompaniji Fejsbuka i Instagrama, da prestane da prikazuje korisnicima u Norveškoj personalizovane oglase na osnovu njihove internet aktivnosti i lokacije.

Zabrana će stupiti na snagu od avgusta, prema nalogu upućenom Meti 14. jula.

Metine prakse oglašavanja na Fejsbuku i Instagramu trenutno uključuju „obradu veoma privatnih i osetljivih ličnih podataka kroz veoma neprozirne i nametljive operacije praćenja i profilisanja“, objašnjava norveški Datatilsinet.

Zabrana takozvanog personalizovanog oglašavanja trajaće tri meseca, počev od 4. avgusta.

Facebook i Instagram će moći da prikazuju ljudima prilagođene oglase, ali samo na osnovu informacija koje korisnici daju u odeljku „O“ na svojim profilima.

Ako Meta ne ispuni nalog, suočava se sa dnevnim kaznama od milion norveških kruna (89.500 evra).

Privremena zabrana bi mogla biti ukinuta ako Meta pronađe način da legalno obrađuje lične podatke i da korisnicima pravo da odustanu od ciljanog oglašavanja na osnovu praćenja, navodi se u nalogu.

Ograničenja su usledila nakon što je Sud pravde Evropske unije 4. jula presudio da je Meta nezakonito prikupljao podatke ljudi kako bi ih ciljao oglašavanjem bez njihovog izričitog pristanka na osnovu „legitimnog interesa kompanije“.

Meta je u maju kažnjen sa rekordnih 1,2 milijarde evra zbog nepoštovanja pravila EU o zaštiti podataka.