Timovi Tur de Fransa traže od navijača da se bolje ponašaju nakon masovnog sudara u 15. etapi

Timovi Tur de Fransa traže od navijača da se bolje ponašaju nakon masovnog sudara u 15. etapi

Lider Tur de Fransa generala Jonas Vingegaard poziva navijače da se bolje ponašaju na najvećoj biciklističkoj trci nakon još jednog masovnog sudara koji je kvario 15. etapu u nedelju, preneo je AP.

„Želeo bih da poručim gledaocima da uživaju u trci i da budu tu da navijaju za nas, a da ne stoje na putu i ​​ne polivaju nas pivom“, rekao je Vingegaard. „Molim vas, samo uživajte u trci.“

Danski vozač vodi Tadeja Pogačara iz Slovenije za samo 10 sekundi, a trka je pred ulaskom u poslednju nedelju.

Incident, u koji je učestvovalo oko dvadesetak vozača, doveo je do žalbi nekoliko timova na Turu.

„Budite pažljivi. Tako da zabava ostane zabava za vozače, ali i za vas. Nije vam potreban mobilni telefon da biste stvorili neverovatne uspomene“, rekao je tim Kofidisa usred neproverenih izveštaja da je gledalac koji je izazvao nesreću pravio selfi.

Tim Ineos Grenadiers-a je rekao „molim vas dajte vozačima prostora za trku“.

Dan nakon što je velika gomila vozača primorala nekoliko vozača da odustanu, poslednja nesreća se dogodila posle 52 kilometra kada je gledalac sa strane puta nehotice dodirnuo američkog vozača Sepa Kusa — ključnog saigrača Vingegaarda — i poslao ga na zemlju.

Okupljanje navijača na ivicama puteva i u selima dok biciklisti prolaze deo je tradicije — i šarma — Tura, ali mnogi gledaoci mogu da preuzmu previše rizika, uključujući i kada trče uz bicikliste u planinskim usponima.

Džambo-Visma je rekao da su Dilan van Barl i Nejtan van Hojdonk bili među onima koji su u nedelju izašli na asfalt. Vingegaard je vozio blizu svojih saigrača, ali je pobegao nepovređen.

„Tim se danas osećao prilično dobro, iako smo, naravno, imali nesreću koja je pogodila neke od mojih saigrača“, rekao je Vingegaard.

Organizatori su takođe tražili od navijača da „obrate pažnju na vozače” nakon incidenta koji nije doveo do povlačenja.

Pre dve godine, gledalac koji je mahao velikim kartonskim znakom dok se naginjao na putanju nadolazećih viciklista doveo je do ogromnog sudara tokom uvodne faze.

Holandski veteran Vout Poels solo je pobedio u nedelju posle teškog puta na Alpima.