Putin: Ukrajina nema uspeha u kontraofanzivi

Putin: Ukrajina nema uspeha u kontraofanzivi

Mnogo hvaljena ukrajinska kontraofanziva nije imala uspeha više od mesec dana nakon što je pokrenuta, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu emitovanom u nedelju. Putin je pohvalio ruske „herojske“ trupe i insistirao na tome da je pravac vojne kampanje Moskve „pozitivan“.

„Svi pokušaji neprijatelja da probije našu odbranu… uključujući i korišćenje strateških rezervi su pali u vodu tokom kontraofanzive. Naš neprijatelj je i dalje neuspešan“, rekao je ruski lider novinaru Pavelu Zarubinu.

Prema Putinovim rečima, ruske trupe pokreću sopstvene kontranapade na nekim delovima linije fronta i „zauzimaju najpovoljnije pozicije“. Rusko Ministarstvo odbrane je ranije izvestilo da je Ukrajina pretrpela velike gubitke i da nije uspela da stigne čak ni do prve linije odbrane Rusije na većini frontova. Ministarstvo odbrane je takođe objavilo brojne video snimke na kojima se vidi oštećena ili uništena ukrajinska teška vojna oprema, uključujući tenkove zapadne proizvodnje i borbena vozila pešadije.

Prema podacima ministarstva, ukrajinska vojska je tokom svoje kontraofanzive izgubila 26.000 ljudi koji su napredovali kroz minska polja i bez vazdušne podrške. Zapadni mediji su takođe priznali teške gubitke među ukrajinskim trupama, a Forbs ih je krajem juna opisao kao „katastrofalne“. Njujork tajms je ove nedelje objavio da je ukrajinska vojska izgubila 20 odsto opreme koju je poslala u borbu tokom prve dve nedelje operacije.

Prema Putinovim rečima, ruske snage su uništile 311 ukrajinskih tenkova od 4. juna. „Verujem da su najmanje trećina bili tenkovi zapadne proizvodnje, uključujući Leoparde“, rekao je Putin TV kanalu Rusija 24 u četvrtak.

Spori tempo kontraofanzive doveo je do trvenja između Kijeva i njegovih zapadnih pristalica. U junu je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski okrivio nedostatak napretka za oklijevanje Zapada da pošalje više oružja Kijevu.

Predsednik Zajedničkog štaba američkih snaga Mark Mili upozorio je početkom jula da ne treba gajiti iluzije o operaciji i da će ona biti „teška“ i „veoma, veoma krvava“.